Salate, marinade i sendviči kite se zdravim peršinom

Thinkstock
Bez peršina se ne može zamisliti niti jedna poznata svjetska kuhinja
Vidi originalni članak

Stari Grci smatrali su ga svetom biljkom od koje su radili vijence i nosili ih na svečanim gozbama te njima kitili svoje heroje i pobjednike. Podrijetlom s Mediterana, proširio se u sve zemlje južne Europe, a raštrkani listovi peršina sa svojim karakterističnim mirisom osvojili su svijet. 

Postoje dvije vrste peršina - peršin ravnih listova koji bolje podnosi toplinu, i kovrčavi tip peršina idealan za salate i predjela. Začinite sendviče, salate, marinade, juhe, rižota, tjestenine, ribu s gradela, meso s roštilja, povrće sa žara, variva i obogatite njime marinade

Svakom dressingu, onom od aromatičnog octa, jogurta ili vrhnja, sjeckani peršin dat će završnu notu. Libanonskoj tabbouleh salati od bulgura obilna količina sjeckanog peršina i metvice daju posebnu aromu i svježinu. Svježe listove praktično je pospremiti u posude za pripremu leda, napuniti vodom i po potrebi ubaciti u juhe, umake i druga jela. Kuhani krumpir prelijte maslinovim uljem i pospite sjeckanim peršinom, a ukusan je i na pečenom i restanom krumpiru.

Posjeti Gastro.hr