Stari Grci smatrali su ga svetom biljkom od koje su radili vijence i nosili ih na svečanim gozbama te njima kitili svoje heroje i pobjednike. Podrijetlom s Mediterana, proširio se u sve zemlje južne Europe, a raštrkani listovi peršina sa svojim karakterističnim mirisom osvojili su svijet.
Postoje dvije vrste peršina - peršin ravnih listova koji bolje podnosi toplinu, i kovrčavi tip peršina idealan za salate i predjela. Začinite sendviče, salate, marinade, juhe, rižota, tjestenine, ribu s gradela, meso s roštilja, povrće sa žara, variva i obogatite njime marinade.
Svakom dressingu, onom od aromatičnog octa, jogurta ili vrhnja, sjeckani peršin dat će završnu notu. Libanonskoj tabbouleh salati od bulgura obilna količina sjeckanog peršina i metvice daju posebnu aromu i svježinu. Svježe listove praktično je pospremiti u posude za pripremu leda, napuniti vodom i po potrebi ubaciti u juhe, umake i druga jela. Kuhani krumpir prelijte maslinovim uljem i pospite sjeckanim peršinom, a ukusan je i na pečenom i restanom krumpiru.