Sedam savjeta Jamiea Olivera za slasne kekse

Thinkstock
Ima li što bolje od domaćih keksa uz kavu ili čaj?
Vidi originalni članak

Pečenje jednostavnih keksića, mogli bi reći da je mačji kašalj. Brzo se pripremaju i peku, a danima se mogu čuvati u staklenim, porculanskim ili limenim kutijama. Peku se u raznim oblicima: zvjezdice, krugovi, polumjeseci.... Za koji god se oblik odlučili, kad ih jednom počnete grickati, teško ćete stati! Keksi moraju biti maleni i jednaki te se topiti u ustima. Uz savjete Jamiea Olivera kekse će te dovesti do savršenstva. 

Koristite ruke

Izradite bicepse od kolača. Nemojte varati s mikserom – uključite trbušne mišiće i mišiće ruku. Ionako će te morati istrošiti nekoliko kalorija više nakon što ispečete kolače.

Treba znati stati

Nemojte previše umarati vaše tijesto. Previše miješanja i valjanja tijesta rezultirati će raspuknutim keksima

Razvaljajte ravnomjerno

Okrećite tijesto dok ga valjajte te ga razvlačite u svim pravcima kako bi visina tijesta na svim mjestima bila jednaka.

Pazite na brašno

Pazite da vam je površina pobrašnjena. To možete napraviti tako što će te tijesto zavrtjeti preko valjka, malo pobrašniti te nastaviti sa razvlačenjem.

Pazite na temperaturu

Prije razvlačenja tijesto neka vam bude hladno te ga obavezno 'odmorite' prije nego što ga stavite u pećnicu. Tako će vam i rubovi kolačića biti pravilni.

Vrijeme pečenja

Vodite računa o vremenu pečenja. Za ovakve kolačiće je bitna dužina pečenja kako ne bi bili pretvrdi ili premekani. Isto tako, dobro je znati da se keksi ukoliko ih nakon vađenja iz pećnice ostavite na limu, još nekoliko minuta peku od same vrućine lima.

Uredite kolačiće

Ne morate se bojati urediti kekse kad izađu iz pećnice. Odrežite zagorene dijelove, ostale mane zamaskirajte s glazurom

Isprobajte recepte za savršene kekse:

Čokoladni keksi

Keksi s narančom i čokoladom

Keksi s medom, narančom i bijelom čokoladom

Chocolate chip keksi

Dvostruko čokoladni keksi

Posjeti Gastro.hr