Slavlje tradicije na Žgancijadi

Žganci, palenta ili pura, svejedno je kada na stol dođe kukuruzna poslastica kao predjelo, prilog ili glavno jelo. Često zapostavljena namirnica odlično pristaje uz gulaše, razne umake i brujete ili zapečena u kombinaciji sa sirom ili povrćem.
Vidi originalni članak

Upravo će se zato u Koprivnici održati ''Žgancijada'', na kojoj će se na jednom mjestu, 29. ožujka, ukazati na prednosti kukuruzne krupice i ponuditi specijalitete od žganaca.   Kako žganci ne bi pali u zaborav organizatori su priredili niz zanimljivih događanja  s kojima će slaviti namirnicu koja je othranila generacije. Od revije restorana, preko natjecanja u pripremanju žganaca za profesionalne kuhare i građane do radionica dekoriranja jela i pripremanja specijaliteta iz woka.

Sve to odvijat će se od 11 do 16 sati, a ulaz je slobodan. Osim što ćete imati priliku kušati žgance i naučiti neke korisne savjete, za samo 15 kuna možete uživati u cijelom bogatom obroku od čije prodaje novac ide u humanitarne svrhe za udrugu ''Šegrtsko srce'', koja pomaže učenicima slabijeg materijalnog statusa. Stoga iskoristite subotu za uživanje u žgancima i napravite dobro djelo.

Otkrijte najbolju stranu palente i isprobajte neke od recepata:

Gulaš od divljači s palentom
Lagana zapečena palenta s povrćem
Palenta s kozjim sirom
Kriške palente s tikvicama
Sipice s graškom i palentom
Zdravi zalogaji s palentom i povrćem
Lagana zapečena palenta s povrćem
Palenta u umaku od gljiva
Zapečena palenta
Pura

Posjeti Gastro.hr