50 najboljih: Otkrijte koja jela hvali tim CNN Travela

Thinkstock
Tim CNN Travela 2018. je godine formirao listu najbolje hrane. Pogledajte što se sve nalazi na tom opsežnom popisu i procijenite jesu li u pravu.
Vidi originalni članak

CNN Travel izdvojio je 50 najboljih jela u svijetu, a popis obuhvaća širok raspon – od kokica s maslacem do indonezijskog rendanga. Cijelu listu pogledajte na njihovoj web stranici, a u nastavku članka otkrijte što su sve uvrstili u top 10.

 

10. Piletina Muamba

Ako volite piletinu, čili papričice, češnjak i rajčicu – voljet ćete i ovo jelo!  Riječ je o bogatom gulašu koji se priprema u Srednjoj Africi, a među sastojcima su i bamija te palmino ulje. Zaobići ćemo rasprave o tome je li palmino ulje nezdravo i zaključiti kako jelo zaista zvuči ukusno. 

 

9. Sladoled

Sladoled definitivno zaslužuje mjesto među top 10 invencija i o tome zaista ne treba ni pisati. CNN travel nije izdvojio neki okus samo zato što vjerojatno još uvijek nisu čuli za sladoled s bučinim uljem i sjemenkama.

 

 

8. Tom yum goong, Tajland

Ovo jelo nazivaju „tajlandskim remek-djelom“, a priprema se od škampa, gljiva, rajčice, limunske trave i galange. Nismo isprobali, ali tvrde da je od okusa bolja samo niska cijena.

 

 

7. Penang assam laksa, Malezija

Sljedeća je na popisu riblja juha s rezancima u kojoj ćete pronaći čak i ananas. Preporučuju ga ljubiteljima ljute hrane jer se začinjava čilijem i đumbirom. Čini nam se kao odlično jelo za razdoblje prehlada!

 

 

6. Hamburger, Njemačka

Nakon ovih egzotičnih jela na žlicu, nismo očekivali na popisu 10 najboljih pronaći i hamburger. Složili bismo se kako je to jedan od boljih ljudskih izuma, ali samo kada su u pitanju domaća peciva i pljeskavice.

 

 

5. Pekinška patka, Kina

Složen i dugotrajan proces pripreme nisu zaustavili globalno širenje ovog tradicionalnog kineskog recepta. Priprema i pečenje traju čak tri dana, ali ta je hrskava, crvena korica vrijedna svakog truda!

 

 

4. Sushi, Japan

Ove rolice od riže i ribe odavno su nadišle granice Japana pa nije ni čudno što se nalaze na popisu. Zanimljivo je što sushi ljudi ili obožavaju ili ne mogu smisliti i rijetki su indiferentni. U koju kategoriju vi spadate?

 

 

3.   Čokolada,  Meksiko

Pretpostavljamo kako autor teksta misli na tamnu, gorkastu čokoladu koju su (na našu sreću) izmislili Maje. Uglavnom su je pili, često uz dodatak čili papričice, a zrnima kakaovca su i trgovali. Tko zna kakve bismo deserte danas jeli da Maje nisu uživali u vrućoj čokoladi. 

 

 

2. Pizza Napolitana

Svima nam je dobro poznata neodoljiva kombinacija rajčica i mozzarelle, koja definitivno spada u deset najboljih jela. Napolitana je zaštićena pa postoji niz striktnih pravila kojih bi se trebali držati kada birate namirnice, mijesite tijesto i pečete je. Priprema ove pizze je zapravo mnogo kompleksnija no što vam se čini.

 

 

1. Massaman curry, Tajland

CNN Travel dodijelio je prvo mjesto na listi najboljih jela tajlandskom Massaman curryju. Najčešće se priprema od piletine, u nekim se verzijama koriste i junetina, kozletina i patka, a uz meso dominiraju i kokosovo mlijeko i kikiriki.

 

 

Pregledajte cijelu listu CNN travela i javite nam svoje dojmove. 

 

 

 

Posjeti Gastro.hr