Špajza 16. siječnja 2019.

50 najboljih: Otkrijte koja jela hvali tim CNN Travela

foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Tim CNN Travela 2018. je godine formirao listu najbolje hrane. Pogledajte što se sve nalazi na tom opsežnom popisu i procijenite jesu li u pravu.

CNN Travel izdvojio je 50 najboljih jela u svijetu, a popis obuhvaća širok raspon – od kokica s maslacem do indonezijskog rendanga. Cijelu listu pogledajte na njihovoj web stranici, a u nastavku članka otkrijte što su sve uvrstili u top 10.

 

10. Piletina Muamba

Ako volite piletinu, čili papričice, češnjak i rajčicu – voljet ćete i ovo jelo!  Riječ je o bogatom gulašu koji se priprema u Srednjoj Africi, a među sastojcima su i bamija te palmino ulje. Zaobići ćemo rasprave o tome je li palmino ulje nezdravo i zaključiti kako jelo zaista zvuči ukusno. 

 

9. Sladoled

Sladoled definitivno zaslužuje mjesto među top 10 invencija i o tome zaista ne treba ni pisati. CNN travel nije izdvojio neki okus samo zato što vjerojatno još uvijek nisu čuli za sladoled s bučinim uljem i sjemenkama.

 

 | Author: Stockfood foto: Stockfood

 

8. Tom yum goong, Tajland

Ovo jelo nazivaju „tajlandskim remek-djelom“, a priprema se od škampa, gljiva, rajčice, limunske trave i galange. Nismo isprobali, ali tvrde da je od okusa bolja samo niska cijena.

 

 | Author: Getty Images foto: Getty Images

 

7. Penang assam laksa, Malezija

Sljedeća je na popisu riblja juha s rezancima u kojoj ćete pronaći čak i ananas. Preporučuju ga ljubiteljima ljute hrane jer se začinjava čilijem i đumbirom. Čini nam se kao odlično jelo za razdoblje prehlada!

 

 | Author: Getty Images foto: Getty Images

 

6. Hamburger, Njemačka

Nakon ovih egzotičnih jela na žlicu, nismo očekivali na popisu 10 najboljih pronaći i hamburger. Složili bismo se kako je to jedan od boljih ljudskih izuma, ali samo kada su u pitanju domaća peciva i pljeskavice.

 

Hamburger | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

 

5. Pekinška patka, Kina

Složen i dugotrajan proces pripreme nisu zaustavili globalno širenje ovog tradicionalnog kineskog recepta. Priprema i pečenje traju čak tri dana, ali ta je hrskava, crvena korica vrijedna svakog truda!

 

 | Author: Getty Images foto: Getty Images

 

4. Sushi, Japan

Ove rolice od riže i ribe odavno su nadišle granice Japana pa nije ni čudno što se nalaze na popisu. Zanimljivo je što sushi ljudi ili obožavaju ili ne mogu smisliti i rijetki su indiferentni. U koju kategoriju vi spadate?

 

 | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

 

3.   Čokolada,  Meksiko

Pretpostavljamo kako autor teksta misli na tamnu, gorkastu čokoladu koju su (na našu sreću) izmislili Maje. Uglavnom su je pili, često uz dodatak čili papričice, a zrnima kakaovca su i trgovali. Tko zna kakve bismo deserte danas jeli da Maje nisu uživali u vrućoj čokoladi. 

 

 | Author: Getty Images foto: Getty Images

 

2. Pizza Napolitana

Svima nam je dobro poznata neodoljiva kombinacija rajčica i mozzarelle, koja definitivno spada u deset najboljih jela. Napolitana je zaštićena pa postoji niz striktnih pravila kojih bi se trebali držati kada birate namirnice, mijesite tijesto i pečete je. Priprema ove pizze je zapravo mnogo kompleksnija no što vam se čini.

 

 | Author: Getty Images foto: Getty Images

 

1. Massaman curry, Tajland

CNN Travel dodijelio je prvo mjesto na listi najboljih jela tajlandskom Massaman curryju. Najčešće se priprema od piletine, u nekim se verzijama koriste i junetina, kozletina i patka, a uz meso dominiraju i kokosovo mlijeko i kikiriki.

 

 | Author: Getty Images foto: Getty Images

 

Pregledajte cijelu listu CNN travela i javite nam svoje dojmove. 

 

 

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.