Bistro Lonac, Zagreb

Na otvorenju "ovog restorana" bili smo prije puno godina. Par godina poslije, tamo smo opet svečano otvarali restoran. Prošlo je još neko vrijeme, i nedavno smo, prolazeći Tkalčićevom ulicom, vidjeli da je tamo ponovo otvoreno nešto novo – bistro Lonac.
Vidi originalni članak

Od prvog upoznavanja s galerijom između Tkalčićeve i Radićeve ulice, prostor nam se silno svidio, i željeli smo mu velike stvari. Realnost je, nažalost, imala neke druge planove. No, svako malo nađe se neki entuzijast koji tom prekrasnom, toplo i zanimljivo uređenom prostoru pokušava udahnuti život.

Bacivši pogled na jelovnik koji je bio izložen dolje na ulici, vidjeli smo da se radi o klasičnoj ponudi gableca, pa smo skoknuli provjeriti kako se sada kuha u bistrou Lonac. Subota, 13h, bistro, potpuno prazan, al na taj smo prizor, već nažalost, oguglali. Zagrebački restorani uglavnom su tužno prazni proteklih mjeseci. S nevelikog dnevnog jelovnika odabiremo fuže sa žgvacetom od kokoši i teleća jetrica s domaćom palentom. Jelo dolazi u ekspresnom roku iz čega zaključujemo da su fuži prethodno skuhani, te za posluživanje samo podgrijani. S obzirom na to, zadržali su začuđujuće dobru konzistenciju. Šugo je pristojan, ali ništa više od toga, a slično bi se moglo reći i za jetrica u umaku s palentom. Poznati okusi u korektnoj izvedbi i dovoljno velikoj porciji, i ništa više od toga.

Od vina na čaše nude se, naravno, Agrolagunino „crno i bijelo“, te iločka graševina. Ne znamo kakva iz kuhinje izlaze neka druga jela koja vidimo da nude u svojim virtualnim jelovnicima, i možda bi se isplatilo navratiti kada su u ponudi npr. faširanci s ćimulicama na dalmatinski ili jadranska sipa s bobom i palentom na crno, jer to su jela koja se prerijetko susreću po zagrebačkim restoranima.
Također, na jelovniku smo propustili Kaiserschmarren i jabuke u šlafroku, jela koja bismo vrlo rado jeli puno češće „po vani“. Stoga, u bistro Lonac planiramo svratiti još koji put nakon šetnje centrom, jer cijene dnevne ponude vrlo su pristojne, i ukoliko se kreativno malo razmašu, moglo bi tu biti i ukusnih iznenađenja.

Vrsta: bistro
Adresa: Tkalčićeva 7, 10 000 Zagreb
Telefon: 01 4810 492
Radno vrijeme: pon-ned 7-23h
Kapacitet: 40-ak osoba
Prilagođena ponuda: dnevna mala jela

Posjeti Gastro.hr