Špajza 02. svibnja 2013.

Bistro Lonac, Zagreb

bistro lonac.jpg
gastro postao gastro.24sata.hr
Na otvorenju "ovog restorana" bili smo prije puno godina. Par godina poslije, tamo smo opet svečano otvarali restoran. Prošlo je još neko vrijeme, i nedavno smo, prolazeći Tkalčićevom ulicom, vidjeli da je tamo ponovo otvoreno nešto novo – bistro Lonac.

Od prvog upoznavanja s galerijom između Tkalčićeve i Radićeve ulice, prostor nam se silno svidio, i željeli smo mu velike stvari. Realnost je, nažalost, imala neke druge planove. No, svako malo nađe se neki entuzijast koji tom prekrasnom, toplo i zanimljivo uređenom prostoru pokušava udahnuti život.

Bacivši pogled na jelovnik koji je bio izložen dolje na ulici, vidjeli smo da se radi o klasičnoj ponudi gableca, pa smo skoknuli provjeriti kako se sada kuha u bistrou Lonac. Subota, 13h, bistro, potpuno prazan, al na taj smo prizor, već nažalost, oguglali. Zagrebački restorani uglavnom su tužno prazni proteklih mjeseci. S nevelikog dnevnog jelovnika odabiremo fuže sa žgvacetom od kokoši i teleća jetrica s domaćom palentom. Jelo dolazi u ekspresnom roku iz čega zaključujemo da su fuži prethodno skuhani, te za posluživanje samo podgrijani. S obzirom na to, zadržali su začuđujuće dobru konzistenciju. Šugo je pristojan, ali ništa više od toga, a slično bi se moglo reći i za jetrica u umaku s palentom. Poznati okusi u korektnoj izvedbi i dovoljno velikoj porciji, i ništa više od toga.

Od vina na čaše nude se, naravno, Agrolagunino „crno i bijelo“, te iločka graševina. Ne znamo kakva iz kuhinje izlaze neka druga jela koja vidimo da nude u svojim virtualnim jelovnicima, i možda bi se isplatilo navratiti kada su u ponudi npr. faširanci s ćimulicama na dalmatinski ili jadranska sipa s bobom i palentom na crno, jer to su jela koja se prerijetko susreću po zagrebačkim restoranima.
Također, na jelovniku smo propustili Kaiserschmarren i jabuke u šlafroku, jela koja bismo vrlo rado jeli puno češće „po vani“. Stoga, u bistro Lonac planiramo svratiti još koji put nakon šetnje centrom, jer cijene dnevne ponude vrlo su pristojne, i ukoliko se kreativno malo razmašu, moglo bi tu biti i ukusnih iznenađenja.

Vrsta: bistro
Adresa: Tkalčićeva 7, 10 000 Zagreb
Telefon: 01 4810 492
Radno vrijeme: pon-ned 7-23h
Kapacitet: 40-ak osoba
Prilagođena ponuda: dnevna mala jela

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.