Bivši kuhar kraljice Elizabete otkrio što i koliko kraljica jede te kuha li ikada sama

Shutterstock
'Kraljica jede da preživi, dok princ Philip živi da bi jeo", rekao je bivši kraljevski kuhar Darren McGrady.
Vidi originalni članak

S timom kuhara svjetske klase, pristupom najboljoj hrani koju novac može kupiti i raskošnim blagovaonicama u palačama širom Velike Britanije, sigurno bi pomislila da su obroci kraljevske obitelji, pogotovo kraljice Elizabete II., trenutne kraljice Velike Britanije, uvijek prestižni. No, kraljičin bivši kuhar, Darren McGrady, otkrio je na svojem YouTube kanalu što se sve nalazi iza zatvorenih vrata blagovaonica i kuhinja kraljevske obitelji.

Glavna uloga ovog 58-godišnjaka za vrijeme njegovog petnaestogodišnjeg boravka u Buckinghamskoj palači bila je osobni kuhar kraljice Elizabete II. Zajedno je s njom bio i na dvije kraljevske turneje Australijom, a kuhao je i za pet američkih predsjednika - Forda, Reagana, George Bush seniora, Clintona i George Bush juniora - tijekom njihovih državnih posjeta, prenosi The Independent.

McGrady je radio i za ostale članove kraljevske obitelji - uključujući princezu Dianu i njezine sinove Williama i Harryja u palači Kensington, a večeru za Dianu pripremao je i u noći njezine smrti - 31. kolovoza 1997.

Također, u svojoj je knjizi "Eating Royally: Recipes and Remembrances from a Palace Kitchen" otkrio kraljičine blagovaonske preferencije, njezina omiljena jela te namirnice i jela koja nije željela vidjeti na blagovaonskom stolu, a sve to podijelio je i u videozapisima na svojem YouTube kanalu.

Koliko obroka zapravo kraljica pojede dnevno?

McGrady kaže da kraljica ima četiri obroka dnevno, ali uvijek je riječ o manjim porcijama. 'Kraljica jede da preživi, dok princ Philip živi da bi jeo", našalio se McGrady te rekao kako je riječ uvijek bila o doručku, ručku, poslijepodnevnom čaju i laganoj večeri.

Za doručak kraljica voli jednostavnost. Obično sve započinje šalicom čaja i keksa nakon kojih slijedi zdjelica žitarica. Zatim se prelazi na ručak koji je obično sadržavao ribu, špinat ili tikvice, navodi McGrady te napominje kako je ponekad voljela zatražiti i piletinu sa žara s dodatkom salate.

Kasno poslijepodne bilo je gotovo uvijek rezervirano za čaj. "Uvijek bi pila popodnevni čaj gdje god bila na svijetu. Jednom smo sletjeli u Australiju i bili smo na kraljevskoj jahti. Bilo je pet sati ujutro, ali za kraljicu pet popodne, pa mi je prvi posao bilo pripremanje šalice čaja s dodatkom pokojeg sconesa", zaključio je McGrady.

Kuha li kraljica ikada za sebe?

McGrady kaže da je princ Philip bio „nevjerojatan kuhar“ i redovno je uživao u kuhanju, odnosno u pripremanju obiteljskih roštilja na imanju Balmoral, dok se sama kraljica drži "podalje od nje". Nadalje, naveo je kako kraljica nikada nije bila niti naručila hranu iz McDonaldsa. "Kad u kuhinju imate 20 kuhara, zašto biste to htjeli? Možete nazvati kuhara i reći mu što točno želite i kada", kaže McGrady.

Kada su u pitanju omiljene namirnice i jela, McGrady je naveo kako je petkom popodne uvijek pripremao 'fish and chips', dok je na vrhu popisa najdražih namirnica svoje mjesto pronašla čokolada te croque monsieur sendvič. Kao namirnica koju kraljica ne preferira, McGrady je naveo češnjak

Koje je točno recepte pripremao za kraljicu, princezu Dianu te Williama i Harryja McGrady je također otkrio, a sve o tome i više možeš saznati na njegovom YouTube kanalu.

Posjeti Gastro.hr