Brzi dipovi za kišni dan: Od avokada do žitarica

Stockfood
Dipove, namaze ili guste umake poslužite u izdubljenim pecivima ili rajčicama te na popečenim ploškama palente
Vidi originalni članak

Bez obzira na to trebate li brzi slasni zalogaj ili predjelo za nenadane goste, slasni umaci, dipovi i namazi u koje se mogu uranjati čips, krekeri, pereci, ali i povrće narezano na štapiće, idealno su rješenje. Odličan dodatak su i žitarice, poput kukuruza ili palente koju skuhajte pa ispecite u pećnici i poslužite je uz namaze umjesto kruha. 

Jedan od najpopularnijih umaka ili “dipova” je bliskoistočni humus, koji je savršen uz popečeni kruh ili čips. Oko 300 g kuhanog slanutka u blenderu pomiješajte s dvije žlice maslinova ulja, dvije žlice aceta balsamica, dvije žličice vegete i 100 g mascarponea. Ovaj umak, ali i one od graha, pečene paprike, avokada i ostalog povrća, za još bolju aromu možete posuti s malo mljevenih kikirikija ili oraha. Ako je prerijedak, dodajte mu malo krušnih mrvica.

Radite li umake na bazi od sira, prije posluživanja pospite ih svježim vlascem, peršinom ili metvicom. Gušćim “dipovima” možete i puniti izdubljena paciva te svježe povrće poput rajčica ili paprika. 

Meksički zeleni umak guacamole

Ogulite i očistite dva avokada, nakapajte ga limunovim sokom pa zgnječite. Dodajte nasjeckani mladi luk, protisnuti češnjak, maslinovo ulje, narezanu ljutu papričicu, sol i papar. Sve izmiješajte.

Umak od fete i sušenih rajčica

Pomiješajte 100 g feta sira, šalicu nemasnog jogurta i dvije žlice maslinova ulja. Ubacite pola šalice nasjeckanih, ocijeđenih sušenih rajčica, posolite i popaprite. Sve izmiješajte i poslužite s perecima. 

Namaz od tune  

Pomiješajte kremasti sir, tunu, kisele krastavce i kapare pa izmiksajte. Ubacite i listiće kopra ili vlasca, a volite li pikantno ne zaboravite ljute papričice ili nekoliko kapi tabasca.  

Mirisni crveni umak od mrkve

Skuhajte 400 g mrkve, zgnječite je pa joj dodajte žličicu cimeta, tri žlice maslinova ulja, tri žlice svježeg sira, žličicu crvene paprike, žličicu kima, sol i papar. Sve dobro promiješajte. 

Posjeti Gastro.hr