Špajza 05. ožujka 2017.

Brzi dipovi za kišni dan: Od avokada do žitarica

foto: Stockfood
gastro postao gastro.24sata.hr
Dipove, namaze ili guste umake poslužite u izdubljenim pecivima ili rajčicama te na popečenim ploškama palente

Bez obzira na to trebate li brzi slasni zalogaj ili predjelo za nenadane goste, slasni umaci, dipovi i namazi u koje se mogu uranjati čips, krekeri, pereci, ali i povrće narezano na štapiće, idealno su rješenje. Odličan dodatak su i žitarice, poput kukuruza ili palente koju skuhajte pa ispecite u pećnici i poslužite je uz namaze umjesto kruha. 

 | Author: Stockfood foto: Stockfood

Jedan od najpopularnijih umaka ili “dipova” je bliskoistočni humus, koji je savršen uz popečeni kruh ili čips. Oko 300 g kuhanog slanutka u blenderu pomiješajte s dvije žlice maslinova ulja, dvije žlice aceta balsamica, dvije žličice vegete i 100 g mascarponea. Ovaj umak, ali i one od graha, pečene paprike, avokada i ostalog povrća, za još bolju aromu možete posuti s malo mljevenih kikirikija ili oraha. Ako je prerijedak, dodajte mu malo krušnih mrvica.

 | Author: 123rf foto: 123rf

Radite li umake na bazi od sira, prije posluživanja pospite ih svježim vlascem, peršinom ili metvicom. Gušćim “dipovima” možete i puniti izdubljena paciva te svježe povrće poput rajčica ili paprika. 

Meksički zeleni umak guacamole

Ogulite i očistite dva avokada, nakapajte ga limunovim sokom pa zgnječite. Dodajte nasjeckani mladi luk, protisnuti češnjak, maslinovo ulje, narezanu ljutu papričicu, sol i papar. Sve izmiješajte.

 | Author: 123rf foto: 123rf

Umak od fete i sušenih rajčica

Pomiješajte 100 g feta sira, šalicu nemasnog jogurta i dvije žlice maslinova ulja. Ubacite pola šalice nasjeckanih, ocijeđenih sušenih rajčica, posolite i popaprite. Sve izmiješajte i poslužite s perecima. 

Namaz od tune  

Pomiješajte kremasti sir, tunu, kisele krastavce i kapare pa izmiksajte. Ubacite i listiće kopra ili vlasca, a volite li pikantno ne zaboravite ljute papričice ili nekoliko kapi tabasca.  

 | Author: 123rf foto: 123rf

Mirisni crveni umak od mrkve

Skuhajte 400 g mrkve, zgnječite je pa joj dodajte žličicu cimeta, tri žlice maslinova ulja, tri žlice svježeg sira, žličicu crvene paprike, žličicu kima, sol i papar. Sve dobro promiješajte. 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.