Chefica San Roman poručuje: "Talent nema spol"

Sa španjolskom cheficom Marijom Jose San Roman popričali smo na Festivalu Taste the Mediterranean koji se upravo održava u Splitu o položaju žena u gastronomiji
Vidi originalni članak

Što priprema na Festivalu Taste the Mediterranean?

Maria Jose San Roman u Split je stigla iz španjolskog Alicantea, iz restorana Monastrell, koji od 2013. godine nosi Michelinovu zvjezdicu. Na festivalu Taste the Mediterranean posjetiteljima je prezentirala španjolske specijalitete, od octa i ribljih proizvoda do čokolade, a večeras će preuzeti i kuhinju hotela Briig i pripremiti ekskluzivnu večeru popraćenu španjolskim vinima. Za kolege će odraditi i masterclass na temu maslinovih ulja, oko kojih je, kako kaže, osobito izbirljiva.

Your browser doesn’t support HTML5 video


 

Chefica San Roman nije samo izuzetna promotorica španjolske kulture jedenja i mediteranske gastronomije općenito, već je i vokalna kad je u pitanju položaj žena u kuhinji. Pridružit će se i platformi Med Women Chefs koja bi trebala objediniti chefice s Mediterana. Budući da je to jedna od tema koja se provlači kroz ovogodišnje izdanje festivala, pitali smo kakva su njena iskustva i na čemu treba raditi.

Taste the Mediterranean Split postaje gastronomsko središte Mediterana

Broj muškaraca na poziciji chefa kuhinje je daleko veći. Zašto je to tako?

"U gastronomiji ima više od 50% žena, ali je problem što je većina u pozadini. Zato smo mi tu, nekolicina s većom vidljivošću, da to promijenimo" kazala je. Ovoj brojci na snazi dodatno daje i činjenica da je omjer muškaraca i žena koji vode kuhinje 15:1. 

Chefica San Roman je stoga i više nego svjesna utjecaja i odgovornosti koji proizlaze iz priznanja za njen restoran. Nastojat će na vidljivosti raditi i u sklopu festivalu Taste the Mediterranean, zajedno s kolegicama iz Hrvatske i svijeta. Osim panela na temu žena u gastronomiji, prisustvovat će i prvom susretu članica platforme Med Women Chefs. 

Jeste li imali težu startnu poziciju kao žena?

 "Nisam imala teži start jer sam žena i to je moja poruka svima. Talent nema rod ni spol. Trebamo biti ponosnije na svoja postignuća i javno to iskazati", poručuje. Ključ je, prema njenom mišljenju, upravo u stalnom razgovoru i samopouzdanju te odmicanju od zastarjele vizije o ženi kao o domaćici.

Platformu i pažnju ima, sad joj se samo moramo kolektivno pridružiti u postizanju ravnopravne zastupljenosti žena u gastronomiji. 

Portal missGASTRO medijski je pokrovitelj sedmog izdanja festivala Taste the Mediterranean koji traje od 7. do 10. listopada.Pratit ćemo masterclassove i radionice, slušati panele, testirati jela domaćih i stranih chefova i redovito vas izvještavati. Pratite nas i na Instagramu!

Posjeti Gastro.hr