Špajza 08. listopada 2020.

Chefica San Roman poručuje: "Talent nema spol"

gastro postao gastro.24sata.hr
Sa španjolskom cheficom Marijom Jose San Roman popričali smo na Festivalu Taste the Mediterranean koji se upravo održava u Splitu o položaju žena u gastronomiji

Što priprema na Festivalu Taste the Mediterranean?

Maria Jose San Roman u Split je stigla iz španjolskog Alicantea, iz restorana Monastrell, koji od 2013. godine nosi Michelinovu zvjezdicu. Na festivalu Taste the Mediterranean posjetiteljima je prezentirala španjolske specijalitete, od octa i ribljih proizvoda do čokolade, a večeras će preuzeti i kuhinju hotela Briig i pripremiti ekskluzivnu večeru popraćenu španjolskim vinima. Za kolege će odraditi i masterclass na temu maslinovih ulja, oko kojih je, kako kaže, osobito izbirljiva.


 

Chefica San Roman nije samo izuzetna promotorica španjolske kulture jedenja i mediteranske gastronomije općenito, već je i vokalna kad je u pitanju položaj žena u kuhinji. Pridružit će se i platformi Med Women Chefs koja bi trebala objediniti chefice s Mediterana. Budući da je to jedna od tema koja se provlači kroz ovogodišnje izdanje festivala, pitali smo kakva su njena iskustva i na čemu treba raditi.

Možda vas zanima... Split postaje gastronomsko središte Mediterana Najave

Broj muškaraca na poziciji chefa kuhinje je daleko veći. Zašto je to tako?

"U gastronomiji ima više od 50% žena, ali je problem što je većina u pozadini. Zato smo mi tu, nekolicina s većom vidljivošću, da to promijenimo" kazala je. Ovoj brojci na snazi dodatno daje i činjenica da je omjer muškaraca i žena koji vode kuhinje 15:1. 

Chefica San Roman je stoga i više nego svjesna utjecaja i odgovornosti koji proizlaze iz priznanja za njen restoran. Nastojat će na vidljivosti raditi i u sklopu festivalu Taste the Mediterranean, zajedno s kolegicama iz Hrvatske i svijeta. Osim panela na temu žena u gastronomiji, prisustvovat će i prvom susretu članica platforme Med Women Chefs. 

Jeste li imali težu startnu poziciju kao žena?

 "Nisam imala teži start jer sam žena i to je moja poruka svima. Talent nema rod ni spol. Trebamo biti ponosnije na svoja postignuća i javno to iskazati", poručuje. Ključ je, prema njenom mišljenju, upravo u stalnom razgovoru i samopouzdanju te odmicanju od zastarjele vizije o ženi kao o domaćici.

Platformu i pažnju ima, sad joj se samo moramo kolektivno pridružiti u postizanju ravnopravne zastupljenosti žena u gastronomiji. 

Portal missGASTRO medijski je pokrovitelj sedmog izdanja festivala Taste the Mediterranean koji traje od 7. do 10. listopada.Pratit ćemo masterclassove i radionice, slušati panele, testirati jela domaćih i stranih chefova i redovito vas izvještavati. Pratite nas i na Instagramu!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.