Dvorci, podrumi i čarde mađarske Baranje
Jesen je idealna za posjetiti vinske podrume mađarske Baranje, posebice jer se oko gradića Viljan (Villány), sjedištu istoimenog vinogorja u kojem je smješteno dvjestotinjak vinarija, održavaju vinski festivali i degustacije. Svukud se po vinskim cestama, seoskim gospodarstvima, malim restoranima i čardama, osim sveprisutnih caberneta, portugizaca, frankovki, pinota crnih i merlota, nudi i obilje tradicionalnih jela, kao i gastronomskih novotarija. Krenete li na gastro-enološko putovanje iz grada Pečuha, srca Baranjske županije, kao što su nas poveli domaćini iz Turističke zajednice Mađarske i kluba Gastronaut, nezaobilazno mjesto je “Zsolnay”, restoran moderne gastronomije inspiriran starom kuhinjom i autohtonim namirnicama toga kraja. Otvoren prije 4 godine, već se u dva navrata okitio titulom najboljeg restorana regije, a smješten je u kulturalnoj četvrti koja i sama kao i objekt nosi ime po slavnoj pečuškoj keramičarskoj obitelji Zsolnay.
Obiteljske građevine, nekadašnje tvornica i pogoni u kojima su proizvodili ukrasne predmete, pločice i cijevi što ih je prometnulo u svjetskog keramičarskog diva za Austro-Ugarske Monarhije, danas su izložbeni i koncertni prostori, muzej, planetarij, fakultetske zgrade, trgovine i štošta drugo. U samom restoranu Zsolnayu trude se i hranu povezati s duhom četvrti u kojoj je smješten, pa tamo možete kušati juhu od kokosova mlijeka, krumpira i pačje jetrice, a nude i “prženu platu” na kojoj se kombiniraju guščja jetrice, goveđi obrazi, svinjske koljenice u hrskavom premazu, specijalitet “Pačji ples”, tj, pačje batake i prsa s gušćom jetrom na žaru koje se služe uz krokete od krumpira i luka.
Za one koji vole opušteniju seosku atmosferu i kuhinju, prema preporuci naših domaćina, pravo je odredište “Almalomb”, mlin star dva stoljeća u selu Hosszúhetény nedaleko od Pečuha koji su preuredili u restoran. Njihov pristup je “opušteno i ugodno”, pa kroz Almalomb nećete proletjeti, jer se od gosta očekuje da ide sporo kroz obiteljski priču i jelovnik dobrim dijelom sastavljen od autohtonih i sezonskih namirnica.
U Pečuhu i okolici živi veliki broj Hrvata, a navratili smo i na šokačko gospodarstvo obitelji Đure Jakšić kod Mohača. Dočekali su nas portugiscem i rizlingom, te tradicionalnim grah gulašom sa suhim mesom, kakav je krijepio generacije za radova u poljima. - Nekad bi naši djedovi i pradjedovi to jelo kuhali na žaru pored vatre za radova u vinogradima. U spomen na ta vremena i kako bi se očuvao običaj mi već 23 godine imamo Festival u kuhanju šokačkog graha - Grahijada koji organiziramo kroz našu Mohačku šokačku čitaonica. Ta je manifestacija odavno prešla okvire Mađarske, dolaze nam gosti iz cijele Europe, pa i Japana - pohvalio nam se Đuro Jakšić, ujedno i predsjednik udruge Čitaonica mohačkih Šokaca.
Donosimo i recept za sjajan šokački grah.
Sastojci: 80 G GRAHA ŠARENCA, 1/2 SUŠENE KOLJENICE, 25 DAG SUŠENOG VRATA, po 3 MRKVE, KORIJENA PERŠINA i SREDNJA LUKA, 2-3 REŽNJA ČEŠNJAKA, po 5 FEFERONA i ŽLICA SLATKE CRVENE PAPRIKE, ŽLICA RAJČICE, 1,5 DL BIJELog VINa, PAPAR, SOL
Priprema: Meso narežite na kockice od 2-3 cm, a luk, mrkvu i korijen peršina usitnite da budu otprilike iste veličine. Zapalite vatru i sačekate dok se cjepanice ne zažare. U zemljanu posudu stavite grah koji ste namočili večer prije. Dodajte meso, rajčicu, luk i feferone, te podlijte vodom skoro do vrha da se ne preljeva kad proključa. Mrkvu, peršin, dodajte nakon jednog sata kad meso omekša. Kuhajte još jedan sat, a pred kraj dodajte usitnjeni češnjak, luk i bijelo vino.