Špajza 14. prosinca 2016.

Dvorci, podrumi i čarde mađarske Baranje

foto: Turistička zajednica Mađarske
gastro postao gastro.24sata.hr
Seoska gospodarstva s najboljim vinima i domaćim delicijama

 Jesen je idealna za posjetiti vinske podrume mađarske Baranje, posebice jer se oko gradića Viljan (Villány), sjedištu istoimenog vinogorja u kojem je smješteno dvjestotinjak vinarija, održavaju vinski festivali i degustacije. Svukud se po vinskim cestama, seoskim gospodarstvima, malim restoranima i čardama, osim sveprisutnih caberneta, portugizaca, frankovki, pinota crnih i merlota, nudi i obilje tradicionalnih jela, kao i gastronomskih novotarija. Krenete li na gastro-enološko putovanje iz grada Pečuha, srca Baranjske županije, kao što su nas poveli domaćini iz Turističke zajednice Mađarske i kluba Gastronaut, nezaobilazno mjesto je “Zsolnay”, restoran moderne gastronomije inspiriran starom kuhinjom i autohtonim namirnicama toga kraja. Otvoren prije 4 godine, već se u dva navrata okitio titulom najboljeg restorana regije, a smješten je u kulturalnoj četvrti koja i sama kao i objekt nosi ime po slavnoj pečuškoj keramičarskoj obitelji Zsolnay.

Obiteljske građevine, nekadašnje tvornica i pogoni u kojima su proizvodili ukrasne predmete, pločice i cijevi što ih je prometnulo u svjetskog keramičarskog diva za Austro-Ugarske Monarhije, danas su izložbeni i koncertni prostori, muzej, planetarij, fakultetske zgrade, trgovine i štošta drugo. U samom restoranu Zsolnayu trude se i hranu povezati s duhom četvrti u kojoj je smješten, pa tamo možete kušati juhu od kokosova mlijeka, krumpira i pačje jetrice, a nude i “prženu platu” na kojoj se kombiniraju guščja jetrice, goveđi obrazi, svinjske koljenice u hrskavom premazu, specijalitet “Pačji ples”, tj, pačje batake i prsa s gušćom jetrom na žaru koje se služe uz krokete od krumpira i luka.

Za one koji vole opušteniju seosku atmosferu i kuhinju, prema preporuci naših domaćina, pravo je odredište “Almalomb”, mlin star dva stoljeća u selu Hosszúhetény nedaleko od Pečuha koji su preuredili u restoran. Njihov pristup je “opušteno i ugodno”, pa kroz Almalomb nećete proletjeti, jer se od gosta očekuje da ide sporo kroz obiteljski priču i jelovnik dobrim dijelom sastavljen od autohtonih i sezonskih namirnica.

 | Author: Turistička zajednica Mađarske foto: Turistička zajednica Mađarske Pored vina i fenomenalnih piva iz okolice, u Almalombu možete probati sokove od sezonskog bilja kojeg sami uzgajaju i čajeve od domaće limunove trave, timijana, mente. Ondje kušajte vrsne baranjske sireve dok se opuštate u predvorju gdje vas ovija miris ljekovitih i začinskih trava koje se suše pod obližnjim trijemom.
- Nekada vodenica, Almalomb je danas restoran i mlinski muzej. Ovdje se ne dolazi na brzinski izlet, jer ovo je mjesto van ruke gdje život ide sporije, gdje se traži vaše vrijeme, a zauzvrat daje prirodnu hranu, stvarne okuse našeg vremena i prostora. Almalomb nije ono što se smatra tipično seoskim, ali Almalomb jest jednostavan, pošten, strastven i autentičan - ispričala nam je Judit Csaplár.


U Pečuhu i okolici živi veliki broj Hrvata, a navratili smo i na šokačko gospodarstvo obitelji Đure Jakšić kod Mohača. Dočekali su nas portugiscem i rizlingom, te tradicionalnim grah gulašom sa suhim mesom, kakav je krijepio generacije za radova u poljima.
- Nekad bi naši djedovi i pradjedovi to jelo kuhali na žaru pored vatre za radova u vinogradima. U spomen na ta vremena i kako bi se očuvao običaj mi već 23 godine imamo Festival u kuhanju šokačkog graha - Grahijada koji organiziramo kroz našu Mohačku šokačku čitaonica. Ta je manifestacija odavno prešla okvire Mađarske, dolaze nam gosti iz cijele Europe, pa i Japana - pohvalio nam se Đuro Jakšić, ujedno i predsjednik udruge Čitaonica mohačkih Šokaca.

 | Author: Turistička zajednica Mađarske foto: Turistička zajednica Mađarske 
Kad lutate vinskim putovima mađarske Baranje, gdje vas ljubazni domaćini dočekuju na ulazima podruma i kušaonica, može vam se posrećiti i da nabasate na najmanju pivnicu u Mađarskoj – Karl Microbrewery. Tu i uvjereni pivski znalci ostanu bez riječi jer u uvučenom selu Mecseknádasd prave se vrhunska craft piva koja mogu konkurirati onima svjetskog glasa, a posebice iznenađuju naizgled nespojive kombinacije. Naime, vlasnik Akos Karl 25 godina se bavi pivarstvom, a iskustva je stjecao u Danskoj i Njemačkoj. Osim originalnih piva s medom i mentom, pa i s kakaom, u njihovom pogonu možete i sami napraviti svoje pivo - 100 litara koštat će vas 300 eura.
- Proizvodimo oko 6.000 litara piva mjesečno, a godišnje napravimo oko 150 različitih vrsta. Usput organiziramo glazbena događanja za 40-ak ljudi i poslužujemo hranu koja sadrži hmelj i pivo. Planiramo iduće godine otvoriti i malu destileriju rakije. Najvažniji sastojak naših piva, dakako, je vrhunska voda koju uzimamo s dva lokalna izvora - kazao je Akos Karl. Vinarija Vylyan u viljanskom vinogorju bila je jedan od domaćina Franc & Franc festivala koji je okupio proizvođače cabernet franca od Turske do Slovenije.  

 Donosimo i recept za sjajan šokački grah.

 | Author: Mak Jovanović Šokački grah u zemljanom loncu foto: Mak Jovanović Šokački grah u zemljanom loncu za velike fešte

Sastojci: 80 G GRAHA ŠARENCA, 1/2 SUŠENE KOLJENICE, 25 DAG SUŠENOG VRATA, po 3 MRKVE, KORIJENA PERŠINA i SREDNJA LUKA, 2-3 REŽNJA ČEŠNJAKA, po 5 FEFERONA i ŽLICA SLATKE CRVENE PAPRIKE, ŽLICA RAJČICE, 1,5 DL BIJELog VINa, PAPAR, SOL

Priprema: Meso narežite na kockice od 2-3 cm, a luk, mrkvu i korijen peršina usitnite da budu otprilike iste veličine. Zapalite vatru i sačekate dok se cjepanice ne zažare. U zemljanu posudu stavite grah koji ste namočili večer prije. Dodajte meso, rajčicu, luk i feferone, te podlijte vodom skoro do vrha da se ne preljeva kad proključa. Mrkvu, peršin, dodajte nakon jednog sata kad meso omekša. Kuhajte još jedan sat, a pred kraj dodajte usitnjeni češnjak, luk i bijelo vino.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.