Ekstrakt badema: Kako ga pripremiti i čime ga zamijeniti

Shutterstock
Sanzaj kako pripremiti domaći ekstakt badema i kojim aromama ga možeš nadomjestiti u receptima...
Vidi originalni članak

Ekstrakt badema idealan je dodatak različitim kolačima, sladoledima, pudinzima i voćnim jelima s malinama, jagodama, breskvama, grožđicama i šljivama, stoga ne čudi što je postao neizbježna aroma u brojnim receptima. Ako ga nemaš u smočnici, a treba ti za pripremu omiljene slastice, dobra je vijest da možeš pripremiti i domaći ekstrakt badema bez umjetnih aroma i bojila....

Dvije pristupačne zamjene za ekstrakt badema

Naišla si na recept koji zahtjeva dodatak ekstrakta badema, no nemaš ga kod kuće ili ga jednostavno pokušavaš izbjeći zbog alergije na orašaste plodove? Nema problema! Postoje dvije odlične zamjene za ekstrakt badema: ekstrakt vanilije i liker s okusom badema.

  • Ekstrakt vanilije

Ekstrakt badema u receptu možeš zamijeniti s dvostruko više ekstrakta vanilije. Moramo napomenuti da će vanilija minimalno promijeniti okus jela, ali ne brini, vanilija će se lijepo sljubiti s ostalim sastojcima. Ekstrakt badema ima puno koncentriraniji okus od vanilije, stoga trebaš upotrijebiti dvostruko više vanilije da bi postigla isti učinak.

  • Liker s okusom badema

Druga je mogućnost zamijeniti ekstrakt badema s likerom s okusom badema, poput amaretta. U tom slučaju, trebat ćeš upotrijebiti četiri do osam puta više likera da bi zadržala isti okus badema u receptu. To će biti značajan "udarac" mokrim sastojcima u receptu, pa moraš razmotriti kako će ova zamjena utjecati na krajnji rezultat. Možda će biti potrebno smanjiti količinu drugog mokrog sastojka u receptu zbog dodatne tekućine iz likera.

Ako nemaš pri ruci ekstrakt vanilije i liker od badema, ekstrakt možeš potpuno izostaviti iz recepta. Sama tekstura kolača se neće izmijeniti, a jedino će nedostajati posebna aroma badema.

Kako napraviti domaći ekstrakt badema?

Domaći ekstrakti jeftiniji su od kupovnih, a uz to ne sadrže umjetne boje i mirise. Domaći ekstrakt badema možeš napraviti s alkoholom ili bez njega, ovisno o tvojim željama i preferencijama. Za početak, tostiraj desetak badema u ljusci u pećnici ili na tavici. Zatim ih nasjeckaj na sitne komade te ih stavi u staklenu posudu. Prelij ih šalicom votke ako želiš napraviti ekstrakt badema na bazi alkohola. Ako pak želiš pripremiti bezalkoholni ekstrakt, bademe prelij šalicom glicerina.

Zatim zatvori posudu i pusti da se ekstrakt razvija 4-6 tjedana prije upotrebe. Redovito protresi staklenku kako bi osigurala najbolji okus. Imaj na umu da domaći ekstrakt neće biti toliko jak i aromatičan kao komercijalni ekstrakt badema koji se pravi s uljem gorkog badema, ali svakako će ti poslužiti u pripremi ukusnih slastica!

 

par minuta posla Evo kako možeš blanširati i tostirati bademe

 

Izvor: Bon Appetit

Posjeti Gastro.hr