Pripremanje određenih jela i slastica zahtjeva korištenje blanširanih ili tostiranih badema. Ako je riječ o blanširanim bademima - uklanjanje njihove kože daje glatku teksturu što je idealno za pravljenje bademova brašna, maslaca ili marcipana. No, kada su u pitanju recepti s tostiranim bademima, za što je potrebno svega nekoliko minuta vremena, upravo oni su ključni dio koji će dati intenzivan okus i miris i tako upotpuniti recept.
Blanširanje badema, osim što je isplativije od kupovine, također traje kratko. Stoga, sljedećeg puta nemoj ni razmišljati o kupovini već se vrati ovdje i pogledaj upute kako napraviti blanširane ili tostirane bademe.
Blanširanje badema
Sve što će ti za blanširanje biti potrebno jesu lonac, voda, bademi, cjedilo i papirnati ručnik.
Priprema:
- U lonac nalij vodu i stavi na štednjak na jaku vatru te pričekaj da zakipi.
- Stavi sirove bademe u kipuću vodu. Ostavi da se kuhaju točno jednu minutu. Nemoj ih kuhati duže od 60 sekundi jer će omekšati.
- Odmah ocijedi bademe i isperi ih hladnom vodom kako bi ih ohladila.
- Tapkaj papirnatim ručnikom po bademima kako bi ih osušila. Primijetit ćeš da im koža polako odlazi.
- Prstima lagano pritisni bademe i makni kožu s njih. Oprezno na ovom koraku jer ako ih previše stisneš popucat će.
- Jednom kada makneš kožu sa svih badema pusti ih da se osuše do kraja. Nakon toga možeš ih koristiti!
Tostiranje badema
Nasjeckane tostirane bademe možeš koristiti u pripremi zobenih pahuljica, možeš ih posuti po palačinkama, ali ih možeš dodati i u salate i tako povećati unos proteina. Jednom tostirane, bademe čuvaj na suhom i tamnom mjestu u hermetički zatvorenoj posudi, a tako stajati mogu do dva tjedna, dok zamrznuti mogu biti do tri mjeseca.
Tostiranje u tavici:
- Bademe u jednom sloju posloži u suhoj tavici od lijevanog željeza ili nehrđajućeg čelika.
- Zagrij ih na srednje jakoj vatri, redovito ih miješaj i prevrći, dok ne poprime zlatno smeđu boju i ne počnu mirisati. Čitavim bademima trebat će otprilike tri do pet minuta.
- Nakon što ugasiš vatru bademe prebaci u drugu posudu jer će u vrućoj tavi oni nastaviti tamniti.
Tostiranje u pećnici:
- Zagrij pećnicu na 180 stupnjeva. Rasporedi bademe u jednom sloju na lim obložen masnim papirom.
- Tostiraj ih pet do 10 minuta, miješajući ih nekoliko puta kako bi se tostirali ravnomjerno.
- Izvadi ih iz pećnice čim postanu zlatno smeđe boje i prebaci ih na dasku za rezanje ili u posudu da se ohlade.