Špajza 29. siječnja 2020.

Evo kako možeš blanširati i tostirati bademe

Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Ako su jedna od stavki u receptu blanširani ili tostirani bademi, nemoj trčati u trgovinu - već ih brzinski pripremi kod kuće!

Pripremanje određenih jela i slastica zahtjeva korištenje blanširanih ili tostiranih badema. Ako je riječ o blanširanim bademima - uklanjanje njihove kože daje glatku teksturu što je idealno za pravljenje bademova brašna, maslaca ili marcipana. No, kada su u pitanju recepti s tostiranim bademima, za što je potrebno svega nekoliko minuta vremena, upravo oni su ključni dio koji će dati intenzivan okus i miris i tako upotpuniti recept.

Blanširanje badema, osim što je isplativije od kupovine, također traje kratko - doslovno minutu ili dvije. Stoga, sljedećeg puta nemoj ni razmišljati o kupovini već se vrati ovdje i pogledaj upute kako napraviti blanširane ili tostirane bademe.

 

Možda vas zanima... Zobene palačinke s bademima za sjajan početak dana Recepti

 

Blanširanje badema

Sve što će ti za blanširanje biti potrebno jesu lonac, voda, bademi, cjedilo i papirnati ručnik.

Priprema:

  1. U lonac nalij vodu i stavi na štednjak na jaku vatru te pričekaj da zakipi.
  2. Stavi sirove bademe u kipuću vodu. Ostavi da se kuhaju točno jednu minutu. Nemoj ih kuhati duže od 60 sekundi jer će omekšati.
  3. Odmah ocijedi bademe i isperi ih hladnom vodom kako bi ih ohladila.
  4. Tapkaj papirnatim ručnikom po bademima kako bi ih osušila. Primijetit ćeš da im koža polako odlazi.
  5. Prstima lagano pritisni bademe i makni kožu s njih. Oprezno na ovom koraku jer ako ih previše stisneš popucat će.
  6. Jednom kada makneš kožu sa svih badema pusti ih da se osuše do kraja. Nakon toga možeš ih koristiti!

 | Author: Guliver/Shutterstock Guliver/Shutterstock

Tostiranje badema

Nasjeckane tostirane bademe možeš koristiti u pripremi zobenih pahuljica, možeš ih posipati po palačinkama, ali ih možeš dodati i u salate i tako povećati unos proteina. Jednom tostirane, bademe čuvaj na suhom i tamnom mjestu u hermetički zatvorenoj posudi, a tako stajati mogu do dva tjedna, dok zamrznuti mogu biti do tri mjeseca.

 

Možda vas zanima... Hit doručak: Domaća granola s lješnjacima i bademima Kolumne

 

Tostiranje u tavici:

  1. Bademe u jednom sloju posloži u suhoj tavici od lijevanog željeza ili nehrđajućeg čelika.
  2. Zagrij ih na srednje jakoj vatri, redovito ih miješaj i prevrći, dok ne poprime zlatno smeđu boju i ne počnu mirisati. Čitavim bademima trebat će otprilike tri do pet minuta.
  3. Nakon što ugasiš vatru bademe prebaci u drugu posudu jer će u vrućoj tavi oni nastaviti tamniti.

Tostiranje u pećnici:

  1. Zagrij pećnicu na 180 stupnjeva. Rasporedi bademe u jednom sloju na lim obložen masnim papirom. 
  2. Tostiraj ih pet do 10 minuta, miješajući ih nekoliko puta kako bi se tostirali ravnomjerno.
  3. Izvadi ih iz pećnice čim postanu zlatno smeđe boje i prebaci ih na dasku za rezanje ili u posudu da se ohlade.

 | Author: Guliver/Shutterstock Guliver/Shutterstock

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.