Kolumne 06. siječnja 2018.

Hit doručak: Domaća granola s lješnjacima i bademima

foto: Željka Gulan
gastro postao gastro.24sata.hr
Naša kolumnistica Željka Gulan pozdravila se s raskošnim blagdanskim jelovnikom i bacila na nešto zdraviju varijantu doručka, onu koja uključuje finu, hrskavu domaću granolu. I u potpunosti se oduševila!

S Novom dolaze novi počeci, nove odluke, novi ciljevi. Ali i siječanjska depresija. Novčanici prazni, a s izloga vrište popusti i sniženja! Skidaju se lampice, nema više ukrasa, sve se opet vraća "na staro". Južina gotovo nikome ne paše, stalno je vruće, ironični smo, ne možemo se pomaknuti jer smo se prežderavali danima... (Namjerno ne pišem u prvom licu da se ne skuži da je ovaj post zapravo o meni.)

 

 | Author: Željka Gulan foto: Željka Gulan

 

I što sada? Čekati veljaču? Možda i nije loša ideja jer je onda zapravo odmah i ožujak. Uskrs je već 1. travnja, a i proljeće je tu, dan će biti duži. I gle, već smo na svibnju kada već dobro hodočastimo po terasama kafića. Brzo to prođe uz druženje pa stiže i lipanj, tri praznika, idealan za spajanje s godišnjim i halo: eto ti srpnja i kolovoza.

 

Možda vas zanima... Najslađi užitak: Torta od maka i čokolade Kolumne

 

S druge strane ideja je i da siječanj iskoristite za sebe i posvetite se sebi. I sve to stignete i uz posao, uz obitelj, uz prijatelje. Tri stranice knjige na dan, pola sata šetnje, 15 minuta trčanja, odlazak na plac, kuhanje. Nešto što vas veseli.

Nemate vremena? Probajte ustati 20 minuta ranije – nećete vjerovati kakva se čuda događaju. Zašto uostalom čekati da nešto prođe i da bude bolje? Pa dobro je i sada.

 

Možda vas zanima... Klasik u novom ruhu: Torta ruska šubara Kolumne

 

Ovakva neka razmišljanja navela su me i na recept koji ću vam sada predstaviti. Nešto što sam otkrila i što mi je totalni hit za doručak za kojeg prije nisam htjela ni čuti - domaća granola.

 

 | Author: Željka Gulan foto: Željka Gulan


Za domaću granolu vam je potrebno:

  • 150 g zobenih pahuljica
  • 70-100 g sjeckanih badema
  • 70-100 g sjeckanih lješnjaka
  • 50 g sjeckanih oraha (po želji)
  • 3 žlice meda
  • 50 g kokosove masti

Postupak pripreme:

  1. Pećnicu zagrijati na 150 stupnjeva, a na protvan staviti papir za pečenje.
  2. U lončiću otopiti kokosovu mast i ulje.
  3. Izmiješati sastojke za granolu.
  4. Zaliti otopinom i promiješati ponovno.
  5. Rasporediti po protvanu.
  6. Peći od 15-20 min u pećnici.
  7. Kad je gotovo razbiti je žlicom da bude sitnija.
  8. Poslužiti s mlijekom, jogurtom, a u granolu možete po želji staviti i brusnicu, grožđice, sušene marelice.

 

Želite li uživati u još slatkih i slanih recepata naše nove kolumnistice Željke, svakako posjetite njezin blog Gulan recepti, njezinu Facebook stranicu ili Instagram profil.

 

Možda vas zanima... Petkom: Losos s povrćem i Hollandaise umakom Kolumne

 

Dobar tek!

 

 | Author: Željka Gulan foto: Željka Gulan

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.