Gault&Millau Croatia vodi vas u restorane Kvarnera

Gault&Millau
Ekološki čisto područje bogatog kulturnog i povijesnog naslijeđa te sjajne turističke ponude i vrhunske gastronomije. U kvarnersku gastronomiju snažno su implementirane delicije kvarnerskih otoka, Krka, Lošinja, Cresa i Raba, osobito kad je riječ o otočkoj janjetini vrhunske kvalitete, ponajprije zbog raznovrsne ispaše obogaćene posolicom, potenciranom mikroklimatskim obilježjima Velebitskog kanala.
Vidi originalni članak

Uz janjetinu, kralj kvarnerskog stola je visokokvalitetni škamp koji se priprema na nekoliko načina: sirov uz kap maslinova ulja i limunova soka, na buzaru ili na gradele. Manji otočki proizvođači kozjih i ovčjih sireva, najčešće obiteljska gospodarstva, svojim proizvodima neprestano unapređuju i obogaćuju gastronomsku ponudu Kvarnera.

Na otoku Krku pripravlja se posebna vrsta tjestenine, lokalnog naziva šurlice, a na Lošinju maneštra, odnosno krem juha od koromača. Krk je i domovina vrbničke žlahtine, najpoznatijeg bijelog vina kvarnerskog područja, koje potječe iz vinorodne zone oko gradića Vrbnika.

S Raba nam, uz ostale delicije, stiže i rapska torta, fini i rado viđen desert na mnogim stolovima i lokalna poslastica koja se poslužuje u prestižnim restoranima.

Primorski dio čvrsto je povezan sa svojim zaleđem, a iz Gorskog kotara mediteranskoj se kuhinji pridružuju kontinentalni specijaliteti područja poznatog po divljači, žabama, puževima, puhovima, šumskom voću i obilju jestivih gljiva.

 

 

U ovogodišnje izdanje gastronomskog vodiča Gault&Millau Croatia uvršteni su sljedeći restorani s područja Kvarnera i Gorskog kotara:

  • Alfred Keller (Mali Lošinj) – u predivnom ambijentu s terasom koja gleda na uvalu Čikat, nudi tradicionalne mediteranske namirnice vrhunske kvalitete
  • Bevanda (Opatija) – legendarni restoran s dugogodišnjom tradicijom, poznat po vrhunskoj gastronomskoj ponudi i bogatoj vinskoj karti
  • Bitoraj (Fužine) – ovdje se poslužuju najfiniji goranski specijaliteti: pečenja i gulaši od divljači, jela od gljiva, žablji kraci, pastrva na žaru, štrudla s divljim borovnicama...
  • Conca D'oro (Rijeka) – restoran s tradicijom dugom više od 130 godina, omiljen među Riječanima, ugodno je i opušteno mjesto za ukusan obrok
  • Draga di Lovrana (Lovran) – prepustite se kreacijama chefa Denija Srdoča na ovom posebnom mjestu u kojemu se isprepliću tradicija, kreacija i elegancija
  • J-I-S-T (Viškovo) – odlična adresa za sve ljubitelje mesa, uz namirnice isključivo hrvatskog porijekla
  • Johnson (Mošćenička Draga) – ovaj restoran na obroncima Učke savršeno je mjesto za otkrivanje bogatstva koje nudi more

 

  • Konoba Ugor (Rijeka) – mjesto na kojemu se za razumnu cijenu obilno i ukusno jede
  • Kukuriku (Kastav) – kultni restoran u kojemu nisu potrebni ni jelovnik ni vinska karta jer ondje se jede i pije ono što je sezonsko
  • Laurus (Opatija) – pouzdana adresa za gurmanske znalce s impresivnim pogledom na obalu i kvarnerske otoke
  • Na kantunu (Rijeka) – lijepo uređeni restoran ugodne atmosfere, prednost svakako dajte jelima od ribe
  • Navis (Opatija) – moderno uređeni restoran visoke kvalitete gdje se slobodno možete prepustiti inspiraciji chefa Tina Sinožića koji je ponio titulu Mladog talenta godine 2019 po izboru Gault&Millau Croatia
  • Oštarija Fortica (Kastav) – uživajte u lokalnim i sezonskim jelima u samom središtu povijesnog gradića Kastva
  • Placa 51 (Rijeka) – nudi jelovnik na bazi street fooda, koji se proširuje ovisno o sezoni i dostupnim namirnicama
  • Plavi podrum (Volosko) – dosljedna elegancija, profesionalno osoblje i kvalitetne sezonske namirnice jamstvo su kvalitete
  • Riva (Cres) – nalazi se na creskoj rivi, a ono što ga izdvaja iz gomile je vrlo pažljiv odnos prema gostima, a riba i morski plodovi nabavljaju se od lokalnih ribara
  • Stancija Kovačići (Matulji) – prekrasna ladanjska kuća smještena na padinama Učke nudi mediteransku sezonsku kuhinju koja odražava kraj u kojem se nalazi
  • Tramerka (Volosko) – uživajte u mediteranskom ambijentu i ukusnim jelima od ribe i plodova mora
  • Tu tamo (Mošćenička Draga) – uživajte u jelima od svježih, sezonskih namirnica na terasi s fenomenalnim pogledom na Kvarnerski zaljev
  • Villa Ariston (Opatija) – elegantno uređen interijer, inovativna jela, ljubazno osoblje i ugodna atmosfera potvrđuju kvalitetu ovog restorana

Posjeti Gastro.hr