Špajza Vodič kroz najbolje hrvatske restorane 25. travnja 2019.

Gault&Millau Croatia vodi vas u restorane Kvarnera

foto: Gault&Millau
gastro postao gastro.24sata.hr
Ekološki čisto područje bogatog kulturnog i povijesnog naslijeđa te sjajne turističke ponude i vrhunske gastronomije. U kvarnersku gastronomiju snažno su implementirane delicije kvarnerskih otoka, Krka, Lošinja, Cresa i Raba, osobito kad je riječ o otočkoj janjetini vrhunske kvalitete, ponajprije zbog raznovrsne ispaše obogaćene posolicom, potenciranom mikroklimatskim obilježjima Velebitskog kanala.

Uz janjetinu, kralj kvarnerskog stola je visokokvalitetni škamp koji se priprema na nekoliko načina: sirov uz kap maslinova ulja i limunova soka, na buzaru ili na gradele. Manji otočki proizvođači kozjih i ovčjih sireva, najčešće obiteljska gospodarstva, svojim proizvodima neprestano unapređuju i obogaćuju gastronomsku ponudu Kvarnera.

Na otoku Krku pripravlja se posebna vrsta tjestenine, lokalnog naziva šurlice, a na Lošinju maneštra, odnosno krem juha od koromača. Krk je i domovina vrbničke žlahtine, najpoznatijeg bijelog vina kvarnerskog područja, koje potječe iz vinorodne zone oko gradića Vrbnika.

S Raba nam, uz ostale delicije, stiže i rapska torta, fini i rado viđen desert na mnogim stolovima i lokalna poslastica koja se poslužuje u prestižnim restoranima.

Primorski dio čvrsto je povezan sa svojim zaleđem, a iz Gorskog kotara mediteranskoj se kuhinji pridružuju kontinentalni specijaliteti područja poznatog po divljači, žabama, puževima, puhovima, šumskom voću i obilju jestivih gljiva.

 

 | Author: Gault&Millau foto: Gault&Millau

 

U ovogodišnje izdanje gastronomskog vodiča Gault&Millau Croatia uvršteni su sljedeći restorani s područja Kvarnera i Gorskog kotara:

  • Alfred Keller (Mali Lošinj) – u predivnom ambijentu s terasom koja gleda na uvalu Čikat, nudi tradicionalne mediteranske namirnice vrhunske kvalitete
  • Bevanda (Opatija) – legendarni restoran s dugogodišnjom tradicijom, poznat po vrhunskoj gastronomskoj ponudi i bogatoj vinskoj karti
  • Bitoraj (Fužine) – ovdje se poslužuju najfiniji goranski specijaliteti: pečenja i gulaši od divljači, jela od gljiva, žablji kraci, pastrva na žaru, štrudla s divljim borovnicama...
  • Conca D'oro (Rijeka) – restoran s tradicijom dugom više od 130 godina, omiljen među Riječanima, ugodno je i opušteno mjesto za ukusan obrok
  • Draga di Lovrana (Lovran) – prepustite se kreacijama chefa Denija Srdoča na ovom posebnom mjestu u kojemu se isprepliću tradicija, kreacija i elegancija
  • J-I-S-T (Viškovo) – odlična adresa za sve ljubitelje mesa, uz namirnice isključivo hrvatskog porijekla
  • Johnson (Mošćenička Draga) – ovaj restoran na obroncima Učke savršeno je mjesto za otkrivanje bogatstva koje nudi more

 

 | Author: Gault&Millau foto: Gault&Millau

  • Konoba Ugor (Rijeka) – mjesto na kojemu se za razumnu cijenu obilno i ukusno jede
  • Kukuriku (Kastav) – kultni restoran u kojemu nisu potrebni ni jelovnik ni vinska karta jer ondje se jede i pije ono što je sezonsko
  • Laurus (Opatija) – pouzdana adresa za gurmanske znalce s impresivnim pogledom na obalu i kvarnerske otoke
  • Na kantunu (Rijeka) – lijepo uređeni restoran ugodne atmosfere, prednost svakako dajte jelima od ribe
  • Navis (Opatija) – moderno uređeni restoran visoke kvalitete gdje se slobodno možete prepustiti inspiraciji chefa Tina Sinožića koji je ponio titulu Mladog talenta godine 2019 po izboru Gault&Millau Croatia
  • Oštarija Fortica (Kastav) – uživajte u lokalnim i sezonskim jelima u samom središtu povijesnog gradića Kastva
  • Placa 51 (Rijeka) – nudi jelovnik na bazi street fooda, koji se proširuje ovisno o sezoni i dostupnim namirnicama
  • Plavi podrum (Volosko) – dosljedna elegancija, profesionalno osoblje i kvalitetne sezonske namirnice jamstvo su kvalitete
  • Riva (Cres) – nalazi se na creskoj rivi, a ono što ga izdvaja iz gomile je vrlo pažljiv odnos prema gostima, a riba i morski plodovi nabavljaju se od lokalnih ribara
  • Stancija Kovačići (Matulji) – prekrasna ladanjska kuća smještena na padinama Učke nudi mediteransku sezonsku kuhinju koja odražava kraj u kojem se nalazi
  • Tramerka (Volosko) – uživajte u mediteranskom ambijentu i ukusnim jelima od ribe i plodova mora
  • Tu tamo (Mošćenička Draga) – uživajte u jelima od svježih, sezonskih namirnica na terasi s fenomenalnim pogledom na Kvarnerski zaljev
  • Villa Ariston (Opatija) – elegantno uređen interijer, inovativna jela, ljubazno osoblje i ugodna atmosfera potvrđuju kvalitetu ovog restorana

 | Author: Gault&Millau foto: Gault&Millau

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.