Goveđa juha za sve one koji ne vole ekspres lonce!

Thinkstock
"Jela dobivaju imena na različite načine. Neka se nazovu po gradu, rjeđe po državi. Imena cijela plejada kraljeva, kraljica, princeza i vojskovođa dodijeljena su nekom jelu koje im je bilo osobito drago.", započinje svoju priču o omiljenoj juhi naš kolumnist Gastroterminator.
Vidi originalni članak

Postoje jela koja se nazovu po kuharu, a neka i po lordu kojem se nije dalo gubiti vrijeme pa smo eto, dobili ime sendvič. No, zašto se neko jelo zove „vrh stola“ (u originalu Tafelspitz), ne biste vjerojatno pogodili ni u snu. Radi se naime, o običnoj kuhanoj govedini, pa prije recepta – prvo ispričajmo priču.

Govedina je u austrijskoj kuhinji zastupljena još od 16. stoljeća. Bila je omiljeno jelo, kako građanske kuhinje, tako i vlastele. Pravi „bum“ kuhane govedine donio je na dvor kralj i car Franjo Josip. Kuhana govedina je bila gotovo svakodnevno na meniju za njegov ručak. Drugi su mogli jesti sto žele, ali naš se Franjo - davio u govedini.

Na svečanim se večerama, naravno, posluživalo štošta drugo. Kako su se jela posluživala počevši od kralja (ili cara) pa prema kraju stola („Tafelspitz“ – tamo je sjedilo niže plemstvo, tj. grofovi), često je znalo uzmanjkati hrane. Pravilo koje je uveo Franjo Josip, da svi moraju prekinuti jelo u trenutku kada on odloži jedaći pribor, bila je dodatna otežavajuća okolnost da ekipa „Tafelspitz“ u zadanom vremenu operativno obradi svoj obrok u tanjuru. I tako su naši junaci s vrha stola često ostajali gladni. Nakon toga bi odlazili u obližnji „Sacher“ hotel i nahrdali se kuhane govedine.

Ekipa Sacher“ je već unaprijed znala kad su kraljevska primanja i terevenke, i da će ekipa „Franz Josef“ izvojevati pobjedu nad ekipom „Tafelspitz“. Dakle, naša se gladna i bijesna (jer kad si gladan onda si i bijesan) grofovija najela kuhane govedine, odnosno po austrijskom „Tafelspitz“. Uz originalni se „Tafelspitz“ služi povrće kuhano s mesom, nariban hren pomiješan s ribanim jabukama ili vrhnjem, špinat i restani krumpir. Olala... pravi krkanac...

Kada spravljamo goveđu juhu prvo se moramo odlučiti dajemo li prednost okusu juhe ili punoći mesa. Ukoliko želimo da nam juha bude jača, a meso nam je manje bitno, stavljamo meso u hladnu vodu. Ukoliko želimo jači okus mesa, onda ga stavljamo u vruću vodu.

„Tafelspitz“ je naziv jednog određenog komada koji od repa ide prema stražnjoj nozi. No, bilo koji komad mesa upotrijebimo, važno je jedno: Odstranite masnoću. One starinske fore „masna koka – dobra juha“ više nemaju pravo građanstva. Otoci masti koji plivaju u juhi bili su poželjni nekada, kada je masnoća bila jedan od najvažnijih izvora energije.

Dakle, meso smo kupili, voda je spremna, a bogami i grincajg. Rijec grincajg je također neka naša inačica austrijske riječi za zavežljaj zelenjave koja se kuha s mesom. Grincajg=Grünzeug=zelena stvar. U austrijsko-njemačkom se to povrće naziva Suppengrün (zeleno za juhu).

Sljedeće što nikako ne treba raditi, a većina vas to voli, je - pranje mesa. Meso se ne pere iz dva razloga: prvi je što se time apsolutno ništa ne postiže a drugi je što ćete pranjem mesa bakterije koje su njegov sastavni dio - raspršiti po kuhinji. Pranje mesa ima otprilike isti učinak kao kada neopranu jabuku trljate o zmazane traperice ili rukav. Dakle, meso u vodu, dodajte sol, papar u zrnu i grincajg. I priča je gotova. Postoji još jedna mala tajna, a to je da juha ne smije kipiti kao luda, jer ćete u tom slučaju dobiti džon a ne meso. Onako čisto pomalo: blub, blub...

Također, zaboravite na ekspres lonac. To je đavolja sprava koja (uz recimo, mikrovalnu i gnječilo za češnjak) nema mjesta u kuhinji. Okus nije isti, a nema ni onog predivnog mirisa goveđe juhe koji se u nedjeljno prijepodne širi po stanu.

Vrijeme kuhanja ovisi o veličini mesine. Preporučam vam da nakon sat vremena laganog kuhanja izvadite meso, izvadite ga, razrežete na pola i prekontrolirate sredinu, pa opet na kuhanje - ako je potrebno.

I za kraj vam poklanjam dva svoja štosa: Ukoliko želite, napravite „dvostruku juhu“: izvadite meso kada je kuhano, a juhu upotrijebite (uz novi grincajg) za kuhanje novog komada mesa. Od onog skuhanog možete napraviti, recimo, salatu s ledom. To odlično prija u toplim ljetnim večerima. I pri kraju kuhanja „dvostruke juhe“ na kraju ubacite 0,5 dcl sherryja pa mi javite kako je prijalo...

Voli vas vaš Gastroterminator! 

Posjeti Gastro.hr