Hobi i užitak: Naučite kako kiseliti gljive

Thinkstock
Ukiseljene gljive daju vam priliku za uživanje u omiljenim jelima od gljiva u bilo koje doba godine, bez obzira na sezonu i druge okolnosti. Sve što vam je potrebno - za prikupljanje i pripremu su ukusne gljive.
Vidi originalni članak

Kako ih kiseliti?

Prvi je korak detaljno čišćenje gljiva. Najbolji izbor za kiseljenje su šampinjoni ili mali čvrsti vrganji.

Veće gljive možete narezati na manje komade. U većem loncu zagrijte vodu u koju ste dodali žličicu krupne morske soli.

Kada zakipi, u nju dodajte pripremljene gljive. Prokuhajte ih kratko, ne duže od 5 minuta u kipućoj vodi, tek toliko da uvenu.

U posebnoj posudi pripremite smjesu za kiseljenje – ocat, papar u zrnu, sol i nekoliko listića lovora. Pustite da zakipi. U sterilizirane teglice složite ocijeđene gljive pa ih prelijte pripremljenom mješavinom dok je još topla.

Ostavite da se ohladi, a nakon toga zatvorite teglice celofanom ili poklopcima. Ako ste ljubitelji pikantnijih okusa, uz gljive u teglice možete složiti male kapulice, češnjak, peperoncino, ružmarin…

Možete dodati i mrvicu šećera koji će pojačati okuse šampinjona. Ako volite kiselije, pojačajte omjer octa i vode.

Ukiseljene šampinjone možete čuvati mjesecima, a poslužit će kao izvrsno predjelo ili salata i u posve neočekivanim trenucima.

Najbolji su uz salatu od šampinjona. 

Posjeti Gastro.hr