Špajza 21. listopada 2016.

Hobi i užitak: Naučite kako kiseliti gljive

Gljive
foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Ukiseljene gljive daju vam priliku za uživanje u omiljenim jelima od gljiva u bilo koje doba godine, bez obzira na sezonu i druge okolnosti. Sve što vam je potrebno - za prikupljanje i pripremu su ukusne gljive.

Kako ih kiseliti?

Prvi je korak detaljno čišćenje gljiva. Najbolji izbor za kiseljenje su šampinjoni ili mali čvrsti vrganji.

Veće gljive možete narezati na manje komade. U većem loncu zagrijte vodu u koju ste dodali žličicu krupne morske soli.

Kada zakipi, u nju dodajte pripremljene gljive. Prokuhajte ih kratko, ne duže od 5 minuta u kipućoj vodi, tek toliko da uvenu.

Gljive | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

U posebnoj posudi pripremite smjesu za kiseljenje – ocat, papar u zrnu, sol i nekoliko listića lovora. Pustite da zakipi. U sterilizirane teglice složite ocijeđene gljive pa ih prelijte pripremljenom mješavinom dok je još topla.

Ostavite da se ohladi, a nakon toga zatvorite teglice celofanom ili poklopcima. Ako ste ljubitelji pikantnijih okusa, uz gljive u teglice možete složiti male kapulice, češnjak, peperoncino, ružmarin…

Možete dodati i mrvicu šećera koji će pojačati okuse šampinjona. Ako volite kiselije, pojačajte omjer octa i vode.

Ukiseljene šampinjone možete čuvati mjesecima, a poslužit će kao izvrsno predjelo ili salata i u posve neočekivanim trenucima.

Najbolji su uz salatu od šampinjona. 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.