Ispecite kukuruz s omiljenim začinima

Do slasnog pečenog kukuruza iz pećnice može se doći s vrlo malim uloženim trudom. Možemo ga poslužiti kao zalogaj za goste uz primjerice fino pivo ili kao laganu večeru, a po uzoru na američku kuhinju pečeni kukuruz može biti i zanimljiv prilog glavnom jelu.
Vidi originalni članak

Vrhunac sezone kukuruza poziv je na eksperimentiranje s tom specifičnom i ukusnom namirnicom. Kukuruz se peče u zagrijanoj pećnici na 200 stupnjeva oko 30 minuta ovisno o veličini i vrsti kukuruza. Dok čekamo da se pećnica ugrije, kukuruz premažemo žličicom maslaca ili ulja i bogato začinimo solju, paprom, a po želji i s malo čilija ili ružmarina. Svaki klip zamotamo u aluminijsku foliju i postavimo na lim za pečenje. Nakon što kukuruz izvadimo iz pećnice potrebno je pričekati nekoliko minuta da se ohladi prije otvaranja folije.

 

Sočna poslastica Slasni kukuruz iz pećnice - zaboravite roštilj, ovo je još bolje!

 

Umjesto aluminijske folije, za zadržavanje pare koja pečeni kukuruz čini sočnim, može se iskoristiti i njegova vlastita ljuska. Kukuruz u ljusci može se peći bez prethodnog uklanjanja svilenih niti, pa se nakon pečenja i kratkog hlađenja oguli i vrati u pećnicu kako bi poprimio onu smeđu primamljivu boju. Pečeni kukuruz možemo začiniti maslacem ili uljem i začinima po želji. Kod pečenja kukuruza u ljusci važno je niti ili ljusku koja strši na vrhovima podrezati kako se ne bi zapalila u pećnici. Kukuruz u ljusci peče se direktno na rešetki pećnice.

Od začina se mogu koristiti različite gotove mješavine, češnjak u prahu i svježi mediteranski začini poput bosiljka i majčine dušice, a pečeni kukuruz može se posuti sirom ili začiniti sokom od limete.

 

Posjeti Gastro.hr