Jesi za burger s junećim jezikom? Imamo recept

Željko Hladika/PIXSELL Burger s junećim jezikom restorana Žganjer
Restoran Žganjer se na Chill&Grillu predstavio nesvakidašnjim burgerom s junećim jezikom. Imamo i recept...
Vidi originalni članak

Obiteljski restoran Žganjer, s tradicijom dugom gotovo pet desetljeća, nalazi se u živopisnom Jaškovu, nedaleko od povijesnog Ozlja te Karlovca. Mali dio svoje ponude predstavili su i posjetiteljima Chill&Grilla na Jarunu; prezentirali su pripremu svog specijalnog burgera s junećim jezikom. 

"Jedan od razloga zašto je odabrana upravo coleslaw salata s kupusom je taj što je kupus, odnosno zelje, jedna od najpoznatijih namirnica Karlovačke županije, koja se priprema uglavnom u tradicionalnim jelima i to kao kiselo zelje. Upravo nam je zato bila zanimljiva kombinacija jezika i kupusa", rekli su iz restorana Žganjer. 

Sastojci:

  • Komad junećeg jezika
  • pola glavice ljubičastog kupusa
  • pola glavice zelenog kupusa
  • 2 mlada luka
  • malo slanine
  • brioche pecivo
  • BBQ umak
  • jabučni ocat
  • majoneza

Začini: sol, papar, dimljena paprika, češnjak u prahu, kajenski papar, origano, timijan

Priprema:

  1. Jedan komad junećeg jezika začiniti sa solju i paprom i izvakuumirati. Kuhati sous vide 24 sata na 70 stupnjeva.
  2. Pripremiti coleslaw salatu na način da naribaš pola glavice zelenog i pola glavice ljubičastog kupusa. Narezati dva mlada luka na tanko (zeleni i bijelu dio). Tanko naribani kupus spojiti s narezanim mladim lukom i začiniti solju, paprom, jabučnim octom, majonezom i malo popržene hrskave slanine. Sve dobro promiješati rukom.
  3. Jezik narezati na pravokutnike debljine prsta i dužine 4 cm. Začiniti ga sa začinima po želji. Mi koristimo dimljenu papriku, češnjak u prahu, kajenski papar, origano, timijan, sol i papar). Nakon toga ispeci ga na vrućoj tavici dok ne dobije koricu.
  4. Brioche pecivo tostirati s obje strane. Na tostirano pecivo staviti BBQ umak po želji, složiti jezik koji je prethodno zapečen u tavici i završiti s coleslaw salatom. 

Ovaj bogati burger možeš pripremiti kod kuće ili ga isprobati u Ozlju uz rijeku Kupu -  u Dnevnom boravku na rijeci. Izuzev burgera, Žganjer nudi i svinjsku potrbušinu u pecivu te pohani pileći batak i zabatak u mlaćenici. Uz to, na jelovniku su i uštipci od janjetine, kus-kus s karlovačkom pastrvom, torta Katarine Zrinski po receptu iz 17. stoljeća, slana štrudla s ozaljskog dvora, autorski koktel Kupa Spritz...

U Dnevnom boravku na rijeci možeš uživati do kraja kolovoza. Iskoristi priliku i organiziraj obiteljski izlet!

 

Chill&Grill se ove godine utaborio na Jarunu i tamo ostaje do 4. srpnja. Program i ponudu možeš pogledati ovdje. 

Partneri projekta su Karlovačko, Pevex, Mesna industrija Ravlić, Visa, Meggle, Zvijezda, Cromaris, Vezak vina, Labud, Studenac market, Kotanyi, Citroën, Make It Count, Hrvatska obrtnička komora i Hilton. 


 


 

Posjeti Gastro.hr