Jeste li čuli za grilani led? I mi se još čudimo...

Scott Rodgerson/Unsplash Što se dogodi kad baciš led na gril? Kinezi bi rekli - nastaje novi street food hit
Porcija dobro začinjenog leda s grila u Kini se prodaje za 2 eura, a videa i fotografije njegove pripreme preplavili su društvene mreže
Vidi originalni članak

Na svjetsku gastro scenu stalno pristižu (neobični) noviteti, no ovaj zadnji za koji smo čuli uistinu je najbizarniji do sada. Riječ je o ledu s grila, omiljenoj grickalici koja oduševljava lokalce i posjetitelje u gradu Changsha u kineskoj pokrajini Hunan.

Cijena ovog neobičnog zalogaja koji privlači sve više pažnje te postaje globalni fenomen iznosi 15 jena, odnosno oko 2 eura. Grilani led predstavlja, kažu Kinezi, inovativan duh azijske kuhinje.

@samraheb Grilled ice cubes become popular street food in China #fyp #fypシ #foryoupageofficiall #ghanatiktok🇬🇭 #pinay_tiktok #viraltiktok #onelove #viral #friends ♬ original sound - Sam Raheb

Proces grilanja leda započinje bacanjem leda na rešetku postavljenu iznad otvorene vatre. Pritom se led u pravom ritualu brzog okretanja transformira u nesvakidašnju i navodno jako ukusnu poslasticu.

Nakon što se bace na vatru, kocke leda prvo se premažu s malo biljnog ulja i nakon toga pospu originalnom mješavinom začina poput čilija, mljevenog kumina, nasjeckanog mladog luka i korijandera koji ledu daju ukusan omotač s okusom dima.

Na kraju se na grilani led stavljaju umaci koji pojačavaju okuse – soja umak, oyster umak te malo sezamovog ulja. Kako ti se čini?

Već napeto iščekujemo ledenu ponudu zagrebačkog Adventa iduće godine... 😉

 

Posjeti Gastro.hr