Orly: Kako pohati na jedan drugačiji način

Malo tko odbija pohane namirnice, premda sve više ljudi uviđa njihovu nezdravu stranu. Bez obzira na to, svi si možemo dopustiti luksuz povremenog uživanja u pohancima.
Vidi originalni članak

Sa chefom Berislavom Lackovićem dogovorili smo snimiti sve faze pohanja na nešto drugačiji način kako bi još više uživali u pohanom povrću i nešto nježnijim namirnicama. Razlikuje se nekoliko načina pohanja, a najpopularniji su bečki i pariški.

Berislav je odlučio pohati na orly način. Napravi se smjesa od brašna, jaja i piva u koje se uranja namirnica i odmah stavlja u vruću masnoću. Za početak smo pripremili jaja, malo piva, gljive, pirovo ili integralno brašno i tikvice. 

Pri izradi smjese za pohanje, morate odvojiti žumanjke od bjelanjaka jer pivo i brašno sipate u žumanjke, dok bjelanjke trebate dobro istući. Berislav dodaje da ljudi kod ovakvog pohanja najčešće preskoče umutiti bjelanjke što predstavlja problem za dobivanje savršene smjese.

U žumanjke dolijevate pivo i nakon toga pirovo ili integralno brašno. Berislav objašnjava da se pivo dodaje da bi povrće popilo manje ulja i lijepo se napuhnilo. Baš zbog piva, većina ljudi ovaj način pohanja gleda kao na zdraviji.

U odvojenoj zdjelici pjenasto umutite bjelanjke te ih ubacite u smjesu žumanjka, piva i brašna. Sve lagano promiješajte da dobijete pjenastu smjesu koja se lako miješa.

Nakon što sjedinite smjesu, u nju umočite prethodno pripremljene namirnice koje želite pohati. Orly način pohanja posebno je dobar za nježnije namirnice poput cvjetova tikvica, gljiva ili ribe.

Berislav Lacković promovira ovakav način pohanja zato što je lagan, a namirnice budu ukusnije i hrskavije. Uglavnom se koristi za delikatnije riblje filete kao one od lista.

Pohano povrće Berislav je poslužio sa zelenom salatom i octom od malina dok si vi možete dati mašti na volju.

Želimo vam dobar tek1

Posjeti Gastro.hr