Karlovačka rivijera: Gdje i što jesti uz plaže neke od četiriju rijeka

facebook
Ne da vam se voziti do mora, a ne da vam se niti na Bundek i Jarun? Rješenje leži negdje između, dapače, još i bliže - pogledajte što možete pojesti uz plažu na nekoj od karlovačkih rijeka!
Vidi originalni članak

Ako vas zanima kako se brčka i na suncu krčka na kupalištima sve četiri karlovačke rijeke, odmah vas obavještavamo da ćete za ono na Kupi uglavnom ostati uskraćeni. Koliko čujemo, na Kupi se ne kupa, odnosno ne kupa se u Karlovcu gdje ova povijesno nevjerojatno važna rijeka za prijevoz robe i tereta sve do Siska danas u Karlovcu većinom služi za treninge veslačkih momčadi te pokoji krug turističkim brodićem. Hrabriji se ipak kupaju pored restorana Kvaka, gdje možete uživati i u šarolikom ribljem meniju, ali i zgodnim bruschettama, mini burgerima i rebricama. Pivo je 13 kuna, a izbor vina - zanimljiv...

Na Kupi se kupa u Ozlju kod slavne stare hidrocentrale grada Karlovca – Munjare. Centrala je inače jedan od najljepših primjeraka industrijske arhitekture, djelo poznatog arhitekta Hermana Bollea, koji je inače po Zagrebu toliko neumorno radio (i gradio) da su ga prozvali graditeljem hrvatske metropole. Ipak, pošto je ovo kruzing karlovačkim kupalištima, nećemo se previše približavati Ozlju i crtu razdjelnicu povlačimo na rijeci Dobri, kod kupališta na Grdunu.

Samo nekoliko minuta vožnje od kupališta na ovoj vrlo čistoj, no temperaturno najsvježijoj karlovačkoj rijeci nalazi se restoran Žganjer Jaškovo, poznat u ovom kraju po izvanrednoj janjetini koja se svakodnevno dovozi s Krka i Cresa. Nažalost, ovaj put na janjetinu smo zakasnili makar je čitav prostor još uvijek zamamno odisao mirisom obroka u kojem su uživali sretnici koji su nekoliko minuta ranije dograbili stol. Mi smo se zadovoljili jetrenom paštetom ponukani savjetom konobara, a nastavili s dosadnom platom miješanog mesa, koja je sadržavala sve što možete zamisliti da bi jedna takva plata mogla sadržavati.

Stigli smo i do prekrasno uređenog zelenog Vrbanićevog perivoja na rijeci Korani u samom centru Karlovca. Na mjestu na kojemu je godinama nakon rata stajala ruševina bivšeg „Hotela Korana“ sada se nalazi ugostiteljski objekt „Lana Korana“, koji je na mjestu starog hotela izgradio lokalni poduzetnik. O estetskoj vrijednosti same građevine spore se i građani Karlovca i restauratori, no u sklopu restorana nalazi se i ograđeno dječje igralište s životinjama u polu-prirodnoj veličini, kao i veliki gipsani francuski buldog koji pozdravlja posjetitelje koji stižu na poprilično pregledno i veliko parkiralište. Gradska plaža više igra ulogu rivijere za okidanje selfija s labudovima i jablanovima pored rijeke no kupališta, jer se kupači uglavnom okupljaju desno od hotela na najpoznatijem i najvećem karlovačkom kupalištu, Foginovom kupalištu.

Ovo kupalište iza sebe ima brojna priznanja kao najuređenije riječno kupalište u Hrvatskoj, a dolazak otkriva i zašto. Osim sportskih terena za odbojku na pijesku, teretane na otvorenom i atletske staze, uređen je i mini teren za vaterpolo, razni gumeni gradovi, brada i ostala ploveća čudesa na vodi za najmlađe, a tu je i velik kafić s terasom te čak i video zid za projekciju filmova i ponekih utakmica europskih prvenstava, kad se Hrvatska kvalificira, dobiva i (u posljednje vrijeme) gubi. Foginovo kupalište prava je plaža na kojoj se može naći sve ono čega plažama ne nedostaje: lakih nota s domaćih glazbenih festivala, oskudnijih kupaćih kostima kao i onih koji bi materijalom namirili potrebe Kamenskog, ručnika, gaća, hlača, krema s faktorom i bez. Kvaliteta vode na ovom kupalištu, uvjeravaju nas, svake godine dobiva najviše ocjene pri ispitivanju kakvoće, stoga ne čudi da je ovo mjesto omiljeno kupalište svih koji ne žele maknuti iz centra grada.

S desne strane rijeke Korane, tik pored spomenutog Foginovog kupakišta, nalazi se Ribarska kuća Mirna, koja je, kako ime nimalo suptilno otkriva, riblji restoran koji u ponudi sadrži razne riječne i morske specijalitete, gdje je pritom smuđ u bijelom umaku jedno od traženijih jela. Osim velikog parkinga, veliki plus ovom restoranu je staklena bočna strana zbog koje dok jedete obrok unutra imate osjećaj da visite nad rijekom na drvenoj splavi koja samo što se nije otisnula nizvodno. U korak s ljetnom potražnjom postoje i tjedni tematski meniji po promotivnim cijenama.

Ako ste se odlučili za posjet karlovačkoj ljubimici Mrežnici, za pretpostaviti je da ste prešišali Karlovac jer su kupališta na Mrežnici u Karlovcu većinom manja i upute za dolazak do njih prilično su zbunjujuće. Za ovo treba djelomice kriviti i domicilno stanovništvo nesklono da baš sva svoja mjesta za odmor otkrije hordama vikend turista koji smoreni Bundekom i razočarani Jarunom dolaze iz Zagreba. Na putu od Karlovca prema Generalskom Stolu uz Mrežnicu ima doista prekrasno uređenih kupališta s više ili manje sadržaja, kao što je primjerice poznati Otok ljubavi i Vesela Livada u Belavićima, gdje se nalazi beach bar na kojemu se čitava popodneva pretvore u duge DJ sesije dobrog housea i loungea, produžujući provod uz kupanje i cuganje do kasnih sati.

Mjesto koje svakako treba istaknuti je restoran Zeleni Kut u Zvečaju u vlasništvu obitelji Puškarić. Restoranska se ponuda bazira na jelima pokupskog kraja i ribi, no u ponudi se može pronaći i niz ostalih jela po narudžbi, kao i pizze iz krušne peći. Na kupalištu uz restoran možete iznajmiti i kanue za vožnju mrežnicom, prijaviti se za trekking biciklom, ali i iskusiti rekreacijsko jahanje, paintball ili vožnju buggyem, ukoliko vam kupanje i sunčanje i čitanje romana za 29,99 kn ne zadovoljavaju sve apetite. Lokalci se kunu u domaću pastrvu (iz uzgoja) a vi probajte pa javite je li joj kožica doista tako hrskava, meso tako podatno, a miris mulja jedva primjetan. 

Uglavnom, Karlovac je ljeti divan, vidimo se u svakom slučaju!

Posjeti Gastro.hr