Kod špilje

Gostionica „Kod špilje“ poznata i kao „Grgos špilja“ vikend je odredište mnogobrojnih zagrebačkih i samoborskih obitelji željnih konkretnog obroka i bijega iz gradske vreve.
Vidi originalni članak

Streme tamo možda i najviše oni željni divljači, po čemu je ovaj restoran i najpoznatiji. Osim, naravno, po špilji koju je sedamdesetih godina otkrio Stjepan Grgos, i koja je tijekom posljednjih godina uređena za turističke obilaske. Mi nismo bili posebno željni divljači, samo smo se za vikend, s prijateljima i djecom, htjeli malo maknuti iz grada, pa smo nakon komplicirane kombinatorike u traženju baby-friendly mjesta nekako linijom manjeg otpora („pa, blizu je, a tu je i špilja“) završili u Otruševcu. I, iako mjesto teško možemo nazvati prilagođenim djeci, sama atmosfera i druge obitelji s podmlatkom podržavale su dječje skakanje i igranje kao dopuštenu aktivnost.

Dan je bio lijep, ne pretjerano vruć, tako da je terasa okružena cvijećem i raslinjem bila savršeno ugodno mjesto za provesti poslijepodne. Započeli smo nježno, sirom i vrhnjem, goveđim carpacciom s bućinim uljem i juhom od kopriva. Juha nije mogla biti „koprivastija“. Toliko gustu i snažnu krem juhu već dugo nismo jeli. Iako smo se složili da je okusom autentična, također smo zaključili da je tako koncentrirane ne bismo mogli puno pojesti. Goveđi carpaccio djelovao je dobro odležan, i kao takav se fino složio s obilato zalivenim bućinim uljem i sjemenkama. Sir i vrhnje – domaći i osvježavajući. Glavno jelo, teleća koljenica, bio je naravno, ozbiljan komad mesa s kojim se troje odraslih ozbiljno uhvatilo u koštac. Nažalost, krumpiri koji su bili posluženi kao prilog bili su podgrijani i to nas je prilično razočaralo. Za desert smo složno uzeli palačinke s borovnicama, jer im je upravo vrhunac sezone. I zaista, na stol su stigle krcate divljim borovnicama, iznutra i izvana. Opravdava li to cijenu od 35 kuna (+8 kuna kuglica sladoleda od vanilije) još uvijek razmišljamo.

Solidno domaće vino u gemištu (iako vinske vitrine nude zanimljiv odabir hrvatskih butelja), simpatičan konobar, i naknadni posjet špilji zaokružili su naš boravak kod Grgosa kao ugodan, ali ne možemo se oteti dojmu da su cijene možda malo pretjerane u odnosu na ponuđeno.

Vrsta: Gostionica
Vlasnik: Stjepan Grgos
Voditelj: Stjepan Grgos
Adresa: Otruševec 17/4
Grad: 10432 Bregana
Telefon: (01) 3375 - 888
Radno vrijeme: 8 - 23h, nedjeljom zatvoreno
Kapacitet: 50 unutra, 50 vani
Omogućeno parkiralište: 45 mjesta
Prilagođena ponuda: Domaća hrana, divljač

Posjeti Gastro.hr