Kuhajte vino po receptu Jamieja Olivera

Thinkstock
Aromatično kuhano vino dobit ćete uz dodatak mahune vanilije, malo lovorovog lista te sok klementine i limete. Možete dodati cimet, anis i indijski oraščić
Vidi originalni članak

Iscijedite sok klementine i limete, dodajte mahunu vanilije i lovorov list, pomiješajte s vinom, zagrijte i uživajte u adventu, savjetuje poznati britanski chef Jamie Oliver.

Smatra da je njegova verzija kuhanog vina poput Božića u čaši koji se ne smije propustiti. "To je prekrasno slavlje svih božićnih začina poput zvjezdastog anisa, cimeta i indijskog oraščića. Ako imate neki začin koji obožavate, a nije nužno zimski, slobodno se poigrajte s okusima jer nećete pogriješiti", savjetuje Jamie Oliver.

 

Pet zimskih začina koje obožavamo

 

Da se sa začinima u kuhanom vinu može eksperimentirati, slaže se i poznata britanska kuharica Nigella Lawson. U lonac s crnim vinom obvezno dodaje narezanu naranču, cimet, zvjezdasti anis, med, ali i šalicu jakoga crnog čaja (earl greya) te malo tamnog ruma. Nigella smatra da na ovaj način kuhano vino dobije poseban okus.

 

Vrijeme za slatko! Top 5 bakinih božićnih kolača

 

Kuhano vino

Sastojci:

  • 2 boce crnog vina
  • 2 klementine
  • limeta
  • 300 g šećera
  • 6 klinčića
  • štapić cimeta
  • mahuna vanilije
  • 3 lovorova lista
  • indijski oraščić
  • 2 zvjezdasta anisa

Priprema:

  1. Uspite u lonac šećer, koru i sok limete i klementina. Dodajte sve začine.
  2. Zalijte s onoliko vina da prekrije šećer i kuhajte dok smjesa ne postane sirupasta. Nakon desetak minuta dodajte ostatak vina.

 

Posjeti Gastro.hr