Recepti 24. prosinca 2016.

Top 5 bakinih božićnih kolača

Festival božićnih kolača
foto: Promo
gastro postao gastro.24sata.hr
Ugodni i topli mirisi kolača koji ispunjavaju dom u predbožićno vrijeme, u trenu nas mogu oraspoložiti i probuditi sjećanja na bezbrižno djetinjstvo.

Stoga je na blagdanskom stolu uvijek dobrodošla pokoja retro slastica. Ukoliko su vam mamine i bakine stare bilježnice s receptima trenutno nedostupne, mi vam donosimo upute za pripremu pet neodoljivih, svevremenskih kolača.

Prhki keksi s džemom

Prvi na listi su zasigurno nezamjenjivi keksići s džemom, tzv. krancli. Tajna ovih keksa je u rahloj, mrvljivoj teksturi, koju ćete osigurati na nekoliko načina – dodatkom veće količine masnoće, termičkom obradom do odgovarajuće razine pečenosti te ranijom pripremom kako bi prije posluživanja stigli odstajati u poklopljenoj posudi barem dan ili dva. Izradu započnite "pjenastim“ miješanjem 200 g margarina sobne temperature i 120 g šećera u prahu, a potom dodajte i 1 cijelo jaje te nastavite s miješanjem kako bi se sastojci dobro sjedinili. Ovoj smjesi na kraju dodajte 350 g glatkog brašna i čim dobijete kompaktnu masu, prestanite s miješenjem tijesta jer bi u protivnom keksi mogli biti tvrdi. Tijesto zamotajte u prijanjajuću foliju i ostavite u hladnjaku oko sat vremena.

Kada se tijesto stegnulo u hladnjaku, podijelite ga na nekoliko dijelova, razvaljajte na debljinu od oko 2 mm te kalupima brzo izrezujte oblike, pazeći da se tijesto ne zagrije na sobnu temperaturu. Također, u svakom drugom obliku napravite malu "rupu“ kroz koju će se vidjeti džem, a za to će vam, ukoliko nemate bolju opciju, poslužiti retro pomagalo – napršnjak. Keksiće pecite 8-10 minuta na 170°C, pazeći da se ne prepeku. Točno vrijeme pečenja ovisit će o debljini tijesta, a kraj ćete prepoznati po tome što će keksi tek blago porumeniti na rubovima. Prije mazanja džemom i spajanja, kekse posipajte šećerom u prahu.

Vanilin kiflice | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

Mirisne vanilin kiflice

Božić je nezamisliv bez mirisnih začina, a među njima se najprije izdvaja vanilija koja najviše dolazi do izražaja u zamamnim vanilin kiflicama. Za ove jedinstvene kekiće bit će vam potrebno 150 g margarina, 60 g šećera u prahu, 1 cijelo jaje, 200 g glatkog brašna te 100 g mljevenih oraha, badema ili lješnjaka. Aromu vanilije postići ćete dodatkom sjemenki 2 mahune vanilije, 2 žličice ekstrakta vanilije ili uporabom vanilin šećera, odnosno, margarina s aromom ovog neodoljivog začina. Kod izrade tijesta, najprije pjenasto izmiješajte šećer i margarin, zatim dodajte jaje i, eventualno, ekstrakt ili sjemenke vanilije te na posljetku dodajte brašno i umijesite tijesto. Tijesto nemojte predugo mijesiti, nego ga, čim se sjedine sastojci, podijelite u nekoliko dijelova i oblikujte nešto tanje valjke. Ovako oblikovano tijesto zamotajte u plastičnu foliju i ostavite u hladnjaku barem jedan sat.

Dok je tijesto još hladno i kompaktno, nožem izrezujte male komadiće i brzo rukama oblikujte kiflice pazeći da tijesto pritom previše ne zagrijete. Krajeve kiflica nemojte oblikovati pretankima kako tijekom pečenja ne bi zagorili. Vanilin kiflice pecite na 170°C oko 10 minuta, ovisno o veličini. Izvadite ih iz pećnice čim se blago zarumene, te ih još tople uvaljajte u šećer u prahu.

Kreativni božićni panj

Božićni panj omiljena je čokoladna torta karakteristična za ovo blagdansko doba. Radi se zapravo o roladi koja se poprilično jednostavno pripravlja. Biskvit pripremite od 6 žumanjaka, 100 g šećera, 100 g oštrog brašna i čvrstog snijega od 4 bjelanjaka. Pjenasto umutite žumanjke sa šećerom, pa im umiješajte brašno, a zatim malo po malo dodajte snijeg od bjelanjaka, pazeći da iz njega ne „istisnete“ zrak. Smjesu pecite u tankom sloju na papiru za pečenje u plitkom limu, oko 10 minuta na 200°C. Dok je još vruć, tanki biskvit zarolajte zajedno s papirom za pečenje i ostavite ga da se tako hladi, kako se ne bi previše isušio.

Kremu pripremite od pjenasto umućena 2 cijela jaja i 2 žumanjka kojima trebate, neprestano miješajući ručnim mikserom, polagano dodavati vrući sirup od 150 g šećera i 4 žlice vode. Nastalu kremu miješajte dok se potpuno ne ohladi na sobnu temperaturu, otprilike 15 minuta, a zatim joj umiješajte 250 g omekšalog margarina te 3 žlice kakao praha. Jednom trećinom kreme namažite ohlađeni biskvit, a potom ga zarolajte i premažite ostatkom kreme. Kremu na površini kolača obradite vilicom kako bi izgledala kao kora drveta, a možete je ukrasiti i sjeckanim tostiranim orašastim plodovima. Orašastim plodovima, kao i suhim voćem ili primjerice višnjama iz kompota, možete oplemeniti i prvu trećinu kreme tijekom nadijevanja unutrašnjosti rolade. Prije posluživanja panj dobro ohladite.

panj | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

Jednostavna bijela pita

Neizostavni retro kolač je i mađarica, no božićnom vremenu, kada svi očekujemo snijeg, više priliči njena „snježna“ verzija – tzv bijela pita. Baš poput mađarice, tijesto za bijelu pitu pripremite od 450 g oštrog brašna pomiješanog s 1 ½ žličicom praška za pecivo, 100 g šećera u prahu, 1 jajeta, 150 g margarina i 2-3 žlice kiselog vrhnja. Tijesto podijelite na tri jednaka dijela te ga razvaljajte na kvadrate dimenzija 30×30 cm i pecite na preokrenutom limu za pečenje oko 5 minuta na 180°C. Izrađene kore, nakon što se ohlade, nadjenite kremom koja se priprema od 100 g šećera, 4 žlice gustina, 2 šalice mlijeka, 4 žumanjka i 50 g margarina. Šećer i gustin pomiješajte u loncu, pa im malo po malo dodajte mlijeko u koje ste umutili žumanjke. Smjesu dobro promiješajte pjenjačom pazeći da vam se nisu stvorile grudice, a potom joj dodajte margarin i kuhajte na umjerenoj vatri oko 2 minute nakon što zavri. Tijekom kuhanja kremu neprestano miješajte pjenjačom, te neka konstantno lagano kipi budući će se, poput pudinga, ugustiti tek pri višim temperaturama. Kako se na kremi tijekom hlađenja ne bi stvorila nepoželjna površinska opna, odmah nakon kuhanja na kremu izravno položite prijanjajuću plastičnu foliju. Kada se ohladi, kremu dobro promiješajte te njome nadjenite kore. Kolač na kraju posipajte šećerom u prahu.

Brza pralina

Domaća pralina je još jedan ukusni klasik među božićnim kolačima, a zanimljiva je po tome što se ne peče. Pripremu praline započnite „u loncu“, izradom šećernog sirupa od 250 g šećera i 8 žlica vode. Kada se sav šećer otopi, maknite lonac s izvora topline te sirupu odmah dodajte 150 g margarina sobne temperature pa 200 g mljevenih keksa i 150 g mljevenih oraha. Dobivena smjesa trebala bi biti kompaktna i podatna, a ukoliko vam je presuha ili preljepljiva, dodajte joj još malo tople vode, odnosno, mljevenih keksa. Smjesu odvojite u dva dijela te u jedan dio dodajte 100 g otopljene čokolade i dobro promiješajte. Kada su se smjese ohladile, na dno manje posude za pečenje obložene masnim papirom prvo rasporedite smjesu s čokoladom i dobro je sabijte i izravnajte, pa na nju na isti način rasporedite drugu polovicu smjese. Vrh prelijte glazurom od 100 g čokolade, 20 g margarina, 1 žlice šećera, 1 žlice mlijeka i 2 žlice ulja. Pralinu prije rezanja na prutiće dobro ohladite u hladnjaku.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.