Kušanjem 20 vina otkrili smo sva lica škrleta

Cork Croatia Na radionici je kušano 20 različitih vina od moslavačke autohtone sorte škrlet
Kušali smo 20 vina od autohtone moslavačke sorte škrlet različitih stilova - od pjenušaca i mirnih vina preko onih odležanih (jedan čak i u moru), maceriranih te škrleta iz amfora pa sve do predikata
Vidi originalni članak

U prostorijama Spaces Matrixa u Zagrebu održana je odlična vinska radionica "Sva lica Škrleta", na kojoj su svoja vina predstavili vinari iz cijele Moslavine. Kušano je 20 vina od autohtone moslavačke sorte škrlet u različitim stilovima – od pjenušaca i mirnih vina preko onih odležanih (jedan čak i u moru), maceriranih i škrleta iz amfora pa sve do predikata.

Radionicu je vodio sommelier Tomo Jakopović, a vrlo bitno bilo je i sudjelovanje vinara čija su vina kušana na radionici – jer tko će bolje komentirati i objasniti svoje vino od vinara koji ga pravi. O svojim vinima pričali su tako Nikica Katić (Klet Romić), Zoran Jančar (Vinarija Jančar), Sven Đozo (vinarija Lagena), Antun Glavica (Vina Glavica), Ivana Gelo Seletković i Zvone Seletković (Vina Seletković) , Tomislav Trdenić (Vinarija Trdenić), Ivica Florijanović (Vinarija Florijanović), Tomislav Veseljak (ispred Vinarije Kezele), Tomislav Voštinić (Vinarija Voštinić Klasnić) i Ivan Kosovec (OPG Ivan Kosovec).

Sudjelovali su prof.dr.sc. Ivan Pejić Pejić s Agronomskog fakulteta u Zagrebu, jedan od urednika velike monografije posvećene škrletu, te izvanredna profesorica Zvjezdana Marković s Agronomskog fakulteta u Zagrebu koji su svojim stručnim komentarima o škrletu, sorti koju odlično poznaju kroz svoj znanstveni rad, dali važan doprinos radionici.

Nećemo sada i ovdje posebno isticati niti jedno vino jer uistinu su sva bila sjajna, baš kao i vinari koji nisu skrivali svoj entuzijazam i posvećenost škrletu. Spomenimo samo jednu izjavu (a bilo je ih puno) koja tome svjedoči. Jedan od vinara, Nikica Katić, ovako je objasnio kakva vina radi – “Radim ovakvo vino zato što ga ja takvo volim piti”.

Cilj radionice u kojoj su se kao sjajni partneri pokazali Udruga voćara i vinogradara Lujo Miklaužić, Proizvođačka organizacija Škrlet te Udruga Škrlet Moslavina, bio je najaviti zajednički rad na promociji škrleta i Moslavine kao vinske regije. U budućnosti organizirat će se radionice za svakog vinara posebno, ili će pak sudjelovati po 2-3 na kojima će moći detaljnije predstaviti svoje vinarije i vina koja proizvode u zona od škrleta.

"Također, od proljeća je plan radionice i razne događaje raditi upravo u prostorima vinarija i vinogradima, kao i organizirane vinske ture iz Zagreba. Rečenica koja je mene oduševila tijekom organiziranja ove radionice je "Zajedno smo jači" i moja svrha je da vinari ne zaborave tu rečenicu i da im pokažem da zajedno možemo mnogo toga učiniti za dobrobit svih nas, Moslavine i našeg škrleta. 

Posebnu zahvalu dugujem Nikici Katiću (Klet Romić) koji je s jednakom strašću uz mene od ideje do realizacije. Također moram spomenuti i Janka Kezelea i Tomu Voštinića koji su mi bili velika podrška tijekom organizacije sa svojim prijedlozima, idejama i kontaktima.

Ogromno hvala svim vinarima koji su se priključili i podržali ovu radionicu. Ništa od ovoga ne bi bilo izvedivo da nam svima ogromnu podršku nije dao i Tomo Jakopović koji je svojom stručnošću, znanjem i fantastičnom poznavanjem ove sorte vodio radionicu”, rekla je Ivana Pranjić, organizatorica događanja.

Posjeti Gastro.hr