Špajza 09. studenoga 2023.

Kušanjem 20 vina otkrili smo sva lica škrleta

Škrleti iz Moslavine
Na radionici je kušano 20 različitih vina od moslavačke autohtone sorte škrlet foto: Cork Croatia
gastro postao gastro.24sata.hr
Kušali smo 20 vina od autohtone moslavačke sorte škrlet različitih stilova - od pjenušaca i mirnih vina preko onih odležanih (jedan čak i u moru), maceriranih te škrleta iz amfora pa sve do predikata

U prostorijama Spaces Matrixa u Zagrebu održana je odlična vinska radionica "Sva lica Škrleta", na kojoj su svoja vina predstavili vinari iz cijele Moslavine. Kušano je 20 vina od autohtone moslavačke sorte škrlet u različitim stilovima – od pjenušaca i mirnih vina preko onih odležanih (jedan čak i u moru), maceriranih i škrleta iz amfora pa sve do predikata.

Radionicu je vodio sommelier Tomo Jakopović, a vrlo bitno bilo je i sudjelovanje vinara čija su vina kušana na radionici – jer tko će bolje komentirati i objasniti svoje vino od vinara koji ga pravi. O svojim vinima pričali su tako Nikica Katić (Klet Romić), Zoran Jančar (Vinarija Jančar), Sven Đozo (vinarija Lagena), Antun Glavica (Vina Glavica), Ivana Gelo Seletković i Zvone Seletković (Vina Seletković) , Tomislav Trdenić (Vinarija Trdenić), Ivica Florijanović (Vinarija Florijanović), Tomislav Veseljak (ispred Vinarije Kezele), Tomislav Voštinić (Vinarija Voštinić Klasnić) i Ivan Kosovec (OPG Ivan Kosovec).

 | Author: Cork Croatia Ivana Pranjić i Tomo Jakopović foto: Cork Croatia  | Author: Cork Croatia Moslavački vinari foto: Cork Croatia

Sudjelovali su prof.dr.sc. Ivan Pejić Pejić s Agronomskog fakulteta u Zagrebu, jedan od urednika velike monografije posvećene škrletu, te izvanredna profesorica Zvjezdana Marković s Agronomskog fakulteta u Zagrebu koji su svojim stručnim komentarima o škrletu, sorti koju odlično poznaju kroz svoj znanstveni rad, dali važan doprinos radionici.

Nećemo sada i ovdje posebno isticati niti jedno vino jer uistinu su sva bila sjajna, baš kao i vinari koji nisu skrivali svoj entuzijazam i posvećenost škrletu. Spomenimo samo jednu izjavu (a bilo je ih puno) koja tome svjedoči. Jedan od vinara, Nikica Katić, ovako je objasnio kakva vina radi – “Radim ovakvo vino zato što ga ja takvo volim piti”.

 | Author: Cork Croatia Nikica Katić foto: Cork Croatia  | Author: Cork Croatia Tomislav Voštinić foto: Cork Croatia

Cilj radionice u kojoj su se kao sjajni partneri pokazali Udruga voćara i vinogradara Lujo Miklaužić, Proizvođačka organizacija Škrlet te Udruga Škrlet Moslavina, bio je najaviti zajednički rad na promociji škrleta i Moslavine kao vinske regije. U budućnosti organizirat će se radionice za svakog vinara posebno, ili će pak sudjelovati po 2-3 na kojima će moći detaljnije predstaviti svoje vinarije i vina koja proizvode u zona od škrleta.

 | Author: Cork Croatia Vinska radionica "Sva lica Škrleta" foto: Cork Croatia  | Author: Cork Croatia Vinska radionica "Sva lica Škrleta" foto: Cork Croatia  | Author: Cork Croatia Vinska radionica "Sva lica Škrleta" foto: Cork Croatia

"Također, od proljeća je plan radionice i razne događaje raditi upravo u prostorima vinarija i vinogradima, kao i organizirane vinske ture iz Zagreba. Rečenica koja je mene oduševila tijekom organiziranja ove radionice je "Zajedno smo jači" i moja svrha je da vinari ne zaborave tu rečenicu i da im pokažem da zajedno možemo mnogo toga učiniti za dobrobit svih nas, Moslavine i našeg škrleta. 

Posebnu zahvalu dugujem Nikici Katiću (Klet Romić) koji je s jednakom strašću uz mene od ideje do realizacije. Također moram spomenuti i Janka Kezelea i Tomu Voštinića koji su mi bili velika podrška tijekom organizacije sa svojim prijedlozima, idejama i kontaktima.

Ogromno hvala svim vinarima koji su se priključili i podržali ovu radionicu. Ništa od ovoga ne bi bilo izvedivo da nam svima ogromnu podršku nije dao i Tomo Jakopović koji je svojom stručnošću, znanjem i fantastičnom poznavanjem ove sorte vodio radionicu”, rekla je Ivana Pranjić, organizatorica događanja.

 | Author: Cork Croatia Vinska radionica "Sva lica Škrleta" foto: Cork Croatia  | Author: Cork Croatia Vinska radionica "Sva lica Škrleta" foto: Cork Croatia  | Author: Cork Croatia Vinska radionica "Sva lica Škrleta" foto: Cork Croatia

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.