Ledinić, Plavac mali 2008.
Svaki novi proizvođač u uvjetima hiperkonkurencije mora se ozbiljno potruditi i podnijeti dodatni pritisak snižavajući cijene odnosno nudeći višu kvalitetu za isti novac, što su uostalom dvije strane iste medalje. Kod Ledinića, čije grožđe dolazi s provjereno vrhunskih položaja u blizini Ponikvi, kvaliteta sirovine je neupitna što se najbolje primjećuje na njegova dva premium uratka – polusuhom Plavcu Malom Stagno iz 2007. i super koncentriranom poluslatkom, također Plavcu Malom, Prestige iz 2008. Kod bazne linije i suhog Plavca stvari ipak nisu tako jasne. Kušanje i naknadno promišljanje je rezultiralo podvojenim i oprečnim mišljenjima.
Već spomenuta kupina i nešto manje sirup od višnje, obogaćena je mirisima suhog jesenskog granja, katranom i vrućom zemljom. Na nepcu vrlo čvrsto, pomalo vruće, dobre ali ne pretjerane koncentracije, vrlo sadržajno i voćno, ali pretežno na prednjem i srednjem nepcu, dok je završetak ostao pomalo nedorečen. Još uvijek grubi i čvrsti tanini se samostalno nose sa slašću i alkoholom uz tek neznatne, stidljive doprinose prirodne kiseline. Za pojedince koji vole čvršća i voćnija vina, ali bez ukuhanosti i džemastog karaktera mogao bi se pronaći u ovom vinu. Za one željnje jasnije definiranosti i elegancije predlažemo pokušati s nekim svježijim i mlađim primjerkom.
Vina za recenziju osigurala vinoteka "Jabuke i Ruže"
Vrsta: mirno crno suho vino
Sorta: Plavac Mali
Berba: 2008.
Regija: Dalmacija
Proizvođač: Željko Ledinić
Najbolje pristaje uz: Najbolje pristaje uz: pečena svinjska kobasica, mesna štruca sa začinskim biljem i sezonskim povrćem, odležali ovčji sir
Temperatura posluživanja: 18-20 ºC
Cijena: 65-70 kn