Špajza 06. lipnja 2013.

Ledinić, Plavac mali 2008.

Ledinić Plavac mali
gastro postao gastro.24sata.hr
Na policama predviđenim za Plavac Mali vlada poprilična gužva, a posebno je zgusnuto na dijelu predodređenom za pelješke primjerke. Koliko god ova situacija zamarala potrošače komplicirajući im inače jednostavnu nabavu dalmatinskog crnjaka, u biti su upravo krajnji potrošači ti koji bi trebali imati najveću korist.

Svaki novi proizvođač u uvjetima hiperkonkurencije mora se ozbiljno potruditi i podnijeti dodatni pritisak snižavajući cijene odnosno nudeći višu kvalitetu za isti novac, što su uostalom dvije strane iste medalje. Kod Ledinića, čije grožđe dolazi s provjereno vrhunskih položaja u blizini Ponikvi, kvaliteta sirovine je neupitna što se najbolje primjećuje na njegova dva premium uratka – polusuhom Plavcu Malom Stagno iz 2007. i super koncentriranom poluslatkom, također Plavcu Malom, Prestige iz 2008. Kod bazne linije i suhog Plavca stvari ipak nisu tako jasne. Kušanje i naknadno promišljanje je rezultiralo podvojenim i oprečnim mišljenjima.

Riječ je o jednom od rijetkih vina kod kojih se tijekom kušanja nije iskristalizirao jednoznačni (pa makar i pogrešan) zaključak. S jedne strane, u početku vrlo izražena, precizna i čista voćnost kako na nosu tako i na prvom nepcu. Sačuvane arome kupine su djelovale iznenađujuće pozitivno uzimajući u obzir da se u čaši nalazio 5 godina star pelješki Plavac iz tople 2008. berbe. S druge strane, mliječno sirasti mirisi koji su se razvili s vremenom su zamaskirali čistoću i pokvarili početni dojam. No krenimo od početka i vizualne predstave gdje je tipična, zbijena i bogata rubinska boja jednoliko ispunjavala čašu i živahno se prelijevala s jedne na drugu stranu.

Već spomenuta kupina i nešto manje sirup od višnje, obogaćena je mirisima suhog jesenskog granja, katranom i vrućom zemljom. Na nepcu vrlo čvrsto, pomalo vruće, dobre ali ne pretjerane koncentracije, vrlo sadržajno i voćno, ali pretežno na prednjem i srednjem nepcu, dok je završetak ostao pomalo nedorečen. Još uvijek grubi i čvrsti tanini se samostalno nose sa slašću i alkoholom uz tek neznatne, stidljive doprinose prirodne kiseline. Za pojedince koji vole čvršća i voćnija vina, ali bez ukuhanosti i džemastog karaktera mogao bi se pronaći u ovom vinu. Za one željnje jasnije definiranosti i elegancije predlažemo pokušati s nekim svježijim i mlađim primjerkom.

Vina za recenziju osigurala vinoteka "Jabuke i Ruže"

Vrsta: mirno crno suho vino
Sorta: Plavac Mali
Berba: 2008.
Regija: Dalmacija
Proizvođač: Željko Ledinić
Najbolje pristaje uz: Najbolje pristaje uz: pečena svinjska kobasica, mesna štruca sa začinskim biljem i sezonskim povrćem, odležali ovčji sir
Temperatura posluživanja: 18-20 ºC
Cijena: 65-70 kn

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.