Leksikon gastronomijei podrumarstva

7000 pojmova, dijalektalnih naziva, lokalizama i prijevoda osnovnih kulinarskih i gastronomskih pojmova koji kroz živahan tekst govore o receptima, jelima, kuharima...
Vidi originalni članak

U vrijeme kada kuhinja postaje mjesto otpora suvremenoj užurbanosti i prehrambenoj globalnoj (ne)kulturi, objavljivanje Leksikona gastronomije logičan je izdavački i sastavljački pothvat na koji se čekalo dugo. Od Mayerhofova Leksikona prehrane objavljena 1944. u Hrvatskoj se nije pojavilo slično djelo koje bi pouzdano i znalački pokušalo predočiti kompleksnost prehrambenih pojmova.

Leksikon gastronomije i podrumarstva Igora Živanovića, gastro gurua kako ga zovu svi koji su barem jednom imali priliku kušati nešto iz njegova majstorskog repertoara, donosi objašnjenja čak 7000 pojmova, dijalektalnih naziva, lokalizama i prijevoda osnovnih kulinarskih i gastronomskih pojmova. U ozbiljnom, ali živahnom tekstu, autor objašnjava i daje osnovne informacije o jelima, receptima, znamenitim gastronomima i kuharima, namirnicama, začinima, kemijskim procesima i spojevima, odajući istovremeno amatersku zaljubljenost i profesionalno, eruditsko baratanje materijom.

Ovaj je leksikon namijenjen svima koji se motaju oko štednjaka, stola ili se tek priključuju sve većoj skupini foodija. Iscrpan i zanimljiv, poučan i nepretenciozan, ovaj je leksikon najbolje društvo svim znatiželjnim profesionalcima i amaterima. U njemu se prikazuju i osnovni recepti (bez mjera), kao i sastavi svjetski poznatih jela. Upoznaje vas s tajnama iz svijeta pića a posebice vina, opisujući sorte grožđa i sastave najpoznatijih koktela.

Autor: Igor pl. Živanović
Naklada: Redak, 2013.

Posjeti Gastro.hr