Luka Košir uvukao nas je u svoju divnu gastro priču

Promo
Ovogodišnje ekskluzivno izdanje paštete Argeta potpisuje renomirani mladi chef Luka Košir, a predstavio ju je u obiteljskom restoranu "Grič".
Vidi originalni članak

Argeta Exclusive dobila je svoje deveto izdanje, ovog puta s potpisom mladog slovenskog chefa Luke Košira. Isprobali smo je u Lukinom prirodnom okružju, u obiteljskom restoranu "Grič“.

Lokacija je bajkovita, baš poput posluženih tanjura i interijera u malom, intimnom restoranu. Svaki je slijed bio iskaz poštovanja prema prirodi, u skladu s filozofijom obitelji Košir. Surađuju s lokalnim proizvođačima, sami uzgajaju voće i povrće, a imaju i eko farmu pataka. 

Upravo su pačja prsa glavni sastojak nove Argeta Exclusive a la chef Luka Košir, uz lješnjake, vaniliju, cimet, klinčiće, piment i kardamom. Chef Košir nekoliko je mjeseci razvijao ideju u suradnji s Argetinim tehnolozima, a mi smo je isprobali u kombinaciji s kestenima i mlijekom. Uz topli domaći kruh i čašu pinele, lagana je i ugodno aromatična pašteta zaista došla do izražaja.

 

 

„...u Argeti razvijamo nova partnerstva, a ne kupujemo imena. Nova priča s kuharom Lukom Koširom savršen je mozaik našeg uspjeha“, rekao je idejni začetnik Argete Exclusive Enzo Smrekar.

 

 

Nekoliko sljedova čistog zadovoljstva

Nakon isprobavanja najnovije paštete, servirana je palenta s crnim trubačama, žumanjkom, polutvrdim zrelim sirom i čipsom od čičoke. Već bi zbog ove blage i savršeno začinjene palente vrijedilo sjesti u auto i voziti se dva, tri sata do mjesta Šentjošt nad Horjulom, gdje je smješteno  "Grič“. Ovo je jelo pravi comfort food u fine dining izdanju – toplo, umirujuće i nestvarno lijepo.

 

 

Nostalgiju je izazvao i treći slijed, ravioli s ricottom, karameliziranom sirutkom i hokaido bundevom, posluženi uz pjenicu od jabuke. Morali smo požuriti fotografiranje kako pjenica ne bi ishlapila, a pravo je iznenađenje bio miris mlijeka koji se proširio kad smo zagrizli u raviol. 

 

 

Četvrti je slijed bio pravo umjetničko djelo – medaljoni jelena s repom, šljivama i smrekom servirani na crnom tanjuru. Svaki je zalogaj bio čisti užitak, iako je isprva bilo teško poremetiti savršenu kompoziciju. Ovim jelom chef Košir nije više prizivao sjećanja nego ih je uspješno kreirao.

Ručak je završio blagim i ugodno kiselkastim desertom - Pate Sablee s jabukama, šljivama, agrumima i kozjim sirom. 

 

 

 

Luka Košir nije samo prezentirao novu Argetu Exclusive i poslužio vrhunska jela; u jednostavnom je drvenom potkrovlju poslužio toplu, obiteljsku odu  hrani i prirodi. Možemo mu samo zahvaliti na cijelom iskustvu. 

 

Posjeti Gastro.hr