Marko Fakin sjajan je vinar, odličan domaćin i najbolji prezenter svojih vina

Press Marko Fakin
Tijekom večere u zagrebačkom restoranu Atlanta Bocca Marai nazvane 'Vinarija Fakin: Strast iz srca Istre uz vrhunska vina i gourmet delicije' imali smo priliku kušati čitavu paletu Fakin vina, koja su sjajno pratili sljedovi s potpisom mladog chefa Mate Sučića
Vidi originalni članak

Marko Fakin pripadnik je izvrsne mlade generacije istarskih vinara koji se uistinu ima čime pohvaliti i što proslaviti. Na nedavno održanoj 29. Vinistri njegov teran iz 2022. osvojio je šampionsku titulu i platinastu medalju, a njegov Teran Il Primo 2019. Wine Enthusiast ocijenio je s visokih 95 bodova te je time ovo postao prvi teran na tržištu SAD-a s osvojenih 95 bodova (podsjetimo, isto vino iz berbe 2017. na Decanterovu natjecanju osvojilo je 95 bodova).

Upravo tim povodom Marko je sa suprugom Bety Prodan Fakin odlične vijesti proslavio jedinstvenom vinskom večerom nazvanom 'Vinarija Fakin: Strast iz srca Istre uz vrhunska vina i gourmet delicije' organiziranom u zagrebačkom restoranu Atlanta Bocca Marai, u suradnji sa svojim vinskim partnerima - distributerom Wine&Friends. Sjajna vina vinarije Fakin pratile su odlične kulinarske kreacije mladog chefa Mate Sučića, vlasnika i chefa Konobe Campanelo u Mirlović Zagori, koji je u travnju ove godine s kolegicom Katarinom Vrenc iz zagrebačkog Sopala podijelio priznanje za Mladi talent godine koje im je dodijelio gastronomski vodič Gault&Millau Croatia.

"Iznimno smo ponosni što smo imali priliku predstaviti Vinariju Fakin u Zagrebu te podijeliti s gostima našu ljubav i strast prema onome što radimo. Svako vino je pažljivo odabrano upravo za ovu večeru kako bi svaki gutljaj otkrio bogatstvo okusa i arome našeg predivnog kraja te kvalitetu grožđa njegovanog u našim vinogradima u podnožju Motovuna.

Svaka naša berba donosi unikatnu priču koju smo željeli večeras prenijeti našim dragim gostima. Još jednom velika hvala svima koji su bili dio ovog nezaboravnog iskustva i veselimo se novim druženjima!", poručio je Marko Fakin koji je tijekom večere detaljno i znalački, no ne preopterećujuće, govorio o svojim vinima te ih tako uspješno predstavio okupljenima.

Druženje je započelo pićem dobrodošlice, a naši izvrsni domaćini, Fakini, priredili su ne jedno nego - dva - pjenušac Chamal (napravljen charmat metodom od 80% malvazije i 20% chardonnaya) te aromatični rose od terana. Nakon toga, kad smo već dobili i prvi slijed (tartar od junetine odležane 28 dana, čips od kapara, majonezu od komorača i ulje od divlje rikule) kušali smo dvije Fakinove Malvazije Istarske - iz 2022. i 2018. godine. Obje su se malvazije izvrsno sljubile uz sjajno jelo mladog chefa Sučića, no nama je ipak više prirasla srcu ona iz 2018., koja je svojedobno oduševila i Decanterove suce koji su joj dodijelili 96 bodova.

Drugi slijed, jelo nazvano Zlatni škamp (mousse od dimljene orade, bosiljak i pjena od škampa, uz snažni bisque od škampa) pratila je pak Fakin Malvazija La Prima, dok je uz treći slijed - raviole s janjetinom, cikla, seljački sir, mladu kapulicu i janjeći jus - poslužen mladi Fakin Teran iz 2022.

Uz četvrti slijed - hobotnicu, demiglace od hobotnice, šparoge, okruglice od griza i pepeo od luka, pio se pak Teran Il Primo 2019., jedna od vinskih zvijezda večeri, koji se točio iz jeroboam boca (boca koja sadrži 4 'obične' butelje, odnosno 3 litre vina), ali i njegova starija, dekantirana verzija iz 2015. Wow! Uz desert - limun, ganache od skute, badem, coulis od šumskog voća i crumble od rogača pio se Fakinov muškat žuti.

No tu nije bio kraj uživanju u vrhunskim vinima. Kao vino iznenađenja, na kraju druženja poslužen je fenomenalni Michel, vino od terana napravljeno u stilu talijanskog amaronea (nakon berbe radi se prosušivanje bobica grožđa). O tome vinu Marko Fakin govori s posebnom ljubavlju i posvećuje mu posebnu pažnju, a znamo i zašto  - jer je posvećeno njegovu sinčiću Michelu. Vino je to iz ograničene serije od samo 1200 butelja te je prava rijetkost za koju se vinoljupci i kolekcionari vina ljubomorno otimaju.

Kako bi se gosti tijekom večere zabavili, lovac iz 'Potjere' Dean Kotiga, Fakinov prijatelj iz djetinjstva, priredio je zabavan i poučan kviz u kojem su oni najbolji, naoružani vinskim znanjem mogli osvojiti vrijedne nagrade u obliku Fakinovih vina. I moramo se pohvaliti - bili smo za pobjedničkim stolom!

 

Posjeti Gastro.hr