Špajza 23. svibnja 2023.

Marko Fakin sjajan je vinar, odličan domaćin i najbolji prezenter svojih vina

Marko Fakin
Marko Fakin foto: Press
gastro postao gastro.24sata.hr
Tijekom večere u zagrebačkom restoranu Atlanta Bocca Marai nazvane 'Vinarija Fakin: Strast iz srca Istre uz vrhunska vina i gourmet delicije' imali smo priliku kušati čitavu paletu Fakin vina, koja su sjajno pratili sljedovi s potpisom mladog chefa Mate Sučića

Marko Fakin pripadnik je izvrsne mlade generacije istarskih vinara koji se uistinu ima čime pohvaliti i što proslaviti. Na nedavno održanoj 29. Vinistri njegov teran iz 2022. osvojio je šampionsku titulu i platinastu medalju, a njegov Teran Il Primo 2019. Wine Enthusiast ocijenio je s visokih 95 bodova te je time ovo postao prvi teran na tržištu SAD-a s osvojenih 95 bodova (podsjetimo, isto vino iz berbe 2017. na Decanterovu natjecanju osvojilo je 95 bodova).

 | Author: Press Dean Kotiga, Bety Prodan Fakin i Marko Fakin foto: Press  | Author: Press Večer vinarije Fakin foto: Press

Upravo tim povodom Marko je sa suprugom Bety Prodan Fakin odlične vijesti proslavio jedinstvenom vinskom večerom nazvanom 'Vinarija Fakin: Strast iz srca Istre uz vrhunska vina i gourmet delicije' organiziranom u zagrebačkom restoranu Atlanta Bocca Marai, u suradnji sa svojim vinskim partnerima - distributerom Wine&Friends. Sjajna vina vinarije Fakin pratile su odlične kulinarske kreacije mladog chefa Mate Sučića, vlasnika i chefa Konobe Campanelo u Mirlović Zagori, koji je u travnju ove godine s kolegicom Katarinom Vrenc iz zagrebačkog Sopala podijelio priznanje za Mladi talent godine koje im je dodijelio gastronomski vodič Gault&Millau Croatia.

 | Author: Press Marko Fakin i chef Mate Sučić foto: Press  | Author: Press Večer vinarije Fakin foto: Press

"Iznimno smo ponosni što smo imali priliku predstaviti Vinariju Fakin u Zagrebu te podijeliti s gostima našu ljubav i strast prema onome što radimo. Svako vino je pažljivo odabrano upravo za ovu večeru kako bi svaki gutljaj otkrio bogatstvo okusa i arome našeg predivnog kraja te kvalitetu grožđa njegovanog u našim vinogradima u podnožju Motovuna.

Svaka naša berba donosi unikatnu priču koju smo željeli večeras prenijeti našim dragim gostima. Još jednom velika hvala svima koji su bili dio ovog nezaboravnog iskustva i veselimo se novim druženjima!", poručio je Marko Fakin koji je tijekom večere detaljno i znalački, no ne preopterećujuće, govorio o svojim vinima te ih tako uspješno predstavio okupljenima.

 | Author: Emina Basara Tartar od junetine odležane 28 dana, čips od kapara, majonezu od komorača i ulje od divlje rikule foto: Emina Basara

Druženje je započelo pićem dobrodošlice, a naši izvrsni domaćini, Fakini, priredili su ne jedno nego - dva - pjenušac Chamal (napravljen charmat metodom od 80% malvazije i 20% chardonnaya) te aromatični rose od terana. Nakon toga, kad smo već dobili i prvi slijed (tartar od junetine odležane 28 dana, čips od kapara, majonezu od komorača i ulje od divlje rikule) kušali smo dvije Fakinove Malvazije Istarske - iz 2022. i 2018. godine. Obje su se malvazije izvrsno sljubile uz sjajno jelo mladog chefa Sučića, no nama je ipak više prirasla srcu ona iz 2018., koja je svojedobno oduševila i Decanterove suce koji su joj dodijelili 96 bodova.

 | Author: Emina Basara Ravioli s janjetinom, cikla, seljački sir, mlada kapulica i janjeći jus foto: Emina Basara

Drugi slijed, jelo nazvano Zlatni škamp (mousse od dimljene orade, bosiljak i pjena od škampa, uz snažni bisque od škampa) pratila je pak Fakin Malvazija La Prima, dok je uz treći slijed - raviole s janjetinom, cikla, seljački sir, mladu kapulicu i janjeći jus - poslužen mladi Fakin Teran iz 2022.

 | Author: Emina Basara Izvrsna atmosfera na Fakinovoj večeri foto: Emina Basara

 | Author: Press Fakin Teran 2022. foto: Press

Uz četvrti slijed - hobotnicu, demiglace od hobotnice, šparoge, okruglice od griza i pepeo od luka, pio se pak Teran Il Primo 2019., jedna od vinskih zvijezda večeri, koji se točio iz jeroboam boca (boca koja sadrži 4 'obične' butelje, odnosno 3 litre vina), ali i njegova starija, dekantirana verzija iz 2015. Wow! Uz desert - limun, ganache od skute, badem, coulis od šumskog voća i crumble od rogača pio se Fakinov muškat žuti.

 | Author: Press Vino iznenađenja - Fakin Michel - teran napravljen u stilu amaronea, nazvan po Markovu i Betynu sinčiću foto: Press

No tu nije bio kraj uživanju u vrhunskim vinima. Kao vino iznenađenja, na kraju druženja poslužen je fenomenalni Michel, vino od terana napravljeno u stilu talijanskog amaronea (nakon berbe radi se prosušivanje bobica grožđa). O tome vinu Marko Fakin govori s posebnom ljubavlju i posvećuje mu posebnu pažnju, a znamo i zašto  - jer je posvećeno njegovu sinčiću Michelu. Vino je to iz ograničene serije od samo 1200 butelja te je prava rijetkost za koju se vinoljupci i kolekcionari vina ljubomorno otimaju.

Kako bi se gosti tijekom večere zabavili, lovac iz 'Potjere' Dean Kotiga, Fakinov prijatelj iz djetinjstva, priredio je zabavan i poučan kviz u kojem su oni najbolji, naoružani vinskim znanjem mogli osvojiti vrijedne nagrade u obliku Fakinovih vina. I moramo se pohvaliti - bili smo za pobjedničkim stolom!

 | Author: Press Večer vinarije Fakin foto: Press  | Author: Press Večer vinarije Fakin foto: Press  | Author: Press Večer vinarije Fakin foto: Press

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.