Međimurje: Gastronomska destinacija izvrsnosti

promo
Na krajnjem sjeveru Hrvatske, omeđeno dvjema rijekama, smjestilo se malo površinom, a veliko srcem Međimurje. Ono što nudi, preporučuje se iskusiti svim osjetilima: udahnuti svježinu zraka, uživati u dodiru tradicije i odmoriti oči u smirujućim prizorima prirode
Vidi originalni članak

A posebno je poželjno isprobati međimurske specijalitete i lokalnu gastronomiju. Zašto?

Domaća kuhinja kao rezultat tradicije, načina života i utjecaja

Budući da ljubav ide kroz želudac, u Međimurje se dovijeka zaljube svi koji isprobaju autohtonu domaću kuhinju koja je nastajala pod raznim utjecajima. Osim što su u srednjem vijeku trgovci prolazili ovim krajem, pa su do njega rano dospjele i egzotične mirodije, recepti su se razvijali u skladu s prirodom i nekadašnjim težačkim načinom života. Rad na polju i u prirodi iziskivao je puno energije, a to je značilo i više kalorija. U svakom slučaju, slojevita je to priča koja kao da je ispričana u međimurskoj gibanici, poznatoj autohtonoj slastici čije se ime mora naći na popisu svakoga tko želi upoznati okuse međimurskog kraja.

Pikantne začine i spomenute kalorije domaćice rado su uravnotežile vrhnjem, pa je nastalo temfanje, koje uz meso 'z tiblice, međimursku gibanicu i bućino ulje ponosno stoji na čelu međimurske kuhinje. U restoranima Međimurja, od kojih su neki višestruko nagrađivani, isprobati možete autohtona međimurska jela uklopljena u suvremena pravila kuhinje.

Kolač koji priča priču o Međimurju

Prije spomenuta međimurska gibanica slastica je koja je u svojim slojevima obuhvatila dušu Međimurja. Višeslojna, bogato nadjevena, kalorična, priprema se s korama od lisnatog tijesta, svježeg kravljeg sira, ribanih jabuka, mljevenih oraha i maka, s dodacima poput grožđica i cimeta. Budući da se način života promijenio, Međimurje je osmislilo i laganiju verziju koja se radi u duhu biodinamičke poljoprivrede, čiji je začetnik Rudolf Steiner, filozof, pedagog i znanstvenik rođen u Međimurju. Slastice u duhu biodinamičke poljoprivrede, odnosno laganije verzije međimurske gibanice, kremšnite ili Steinerove bidrice isprobajte u restoranu Le Batat.

Meso 'z tiblice kao zaštitno lice Europske destinacije izvrsnosti

Zaštitno lice međimurske gastronomije zasigurno je meso 'z tiblice. Riječ je zapravo o najfinijem mesu svinjećeg buta ili karea, posoljenom i osušenom koji je se uranja u kosanu mast te posprema u posudu koja se zove tiblica. Od davnina je sastavni dio svih posebnih prilika, pa će vas njime Međimurci rado ponuditi i tako se predstaviti. Meso 'z tiblice, svježi sir i vrhnje te kosana mast koju u Međimurju zovu slanine pravi su međimurski specijalitet.

Obroci se često spravljaju od domaćih namirnica, pa i restorani rado svoje proizvode naručuju od lokalnih OPG-ova. Domaće, kvalitetne namirnice, autohtoni proizvodi, tradicija u spremanju i recepturi i gostoljubivost domaćina logično su objašnjenje za pobjedu gornjeg Međimurja u izboru Europske destinacije izvrsnosti kada je u pitanju lokalna gastronomija. Reprezentativna jela Međimurja poput mesa 'z tiblice ili sušenih kobasica te domaćih kolača nalaze se i u ponudi vinarija koje su svjetionici međimurske turističke ponude.

Najnagrađivanija vinska cesta na svijetu

Dakle, imajte na umu i da se nalazite u pravoj vinskoj destinaciji te da je upoznavanje Međimurja potpuno tek upoznavanjem njegovih vina. Uostalom, uvjerit ćete se da savršeno pristaju uz nabrojene specijalitete, baš kao da su prema njima rađeni.

Budući da međimurskim brežuljcima dominiraju renomirane vinarije i obitelji u čijim vinogradima i podrumima nastaju osvježavajući atraktivni okusi dvadesetak bijelih i nekoliko crvenih sorti te autohtona međimurska vinska sorta pušipel, materijala za istraživanje ima napretek. Točnije, međimurska vina iskušati možete u 30-ak vinskih kušaonica i podruma na Međimurskoj vinskoj cesti, najnagrađivanijoj vinskoj cesti na svijetu. Riječ je o tome da najprestižnije svjetske vinske nagrade Decanteri već više godine zaredom stižu u Međimurje, a njih 11 na samo 600 hektara vinograda najgušći je raspored Decantera na svijetu.

Gurmani, vrijeme je za posjet Međimurju.

 

Posjeti Gastro.hr