Špajza 26. listopada 2019.

Međimurje: Gastronomska destinacija izvrsnosti

foto: promo
gastro postao gastro.24sata.hr
Na krajnjem sjeveru Hrvatske, omeđeno dvjema rijekama, smjestilo se malo površinom, a veliko srcem Međimurje. Ono što nudi, preporučuje se iskusiti svim osjetilima: udahnuti svježinu zraka, uživati u dodiru tradicije i odmoriti oči u smirujućim prizorima prirode

A posebno je poželjno isprobati međimurske specijalitete i lokalnu gastronomiju. Zašto?

Domaća kuhinja kao rezultat tradicije, načina života i utjecaja

Budući da ljubav ide kroz želudac, u Međimurje se dovijeka zaljube svi koji isprobaju autohtonu domaću kuhinju koja je nastajala pod raznim utjecajima. Osim što su u srednjem vijeku trgovci prolazili ovim krajem, pa su do njega rano dospjele i egzotične mirodije, recepti su se razvijali u skladu s prirodom i nekadašnjim težačkim načinom života. Rad na polju i u prirodi iziskivao je puno energije, a to je značilo i više kalorija. U svakom slučaju, slojevita je to priča koja kao da je ispričana u međimurskoj gibanici, poznatoj autohtonoj slastici čije se ime mora naći na popisu svakoga tko želi upoznati okuse međimurskog kraja.

 | Author: Promo foto: Promo

Pikantne začine i spomenute kalorije domaćice rado su uravnotežile vrhnjem, pa je nastalo temfanje, koje uz meso 'z tiblice, međimursku gibanicu i bućino ulje ponosno stoji na čelu međimurske kuhinje. U restoranima Međimurja, od kojih su neki višestruko nagrađivani, isprobati možete autohtona međimurska jela uklopljena u suvremena pravila kuhinje.

Kolač koji priča priču o Međimurju

Prije spomenuta međimurska gibanica slastica je koja je u svojim slojevima obuhvatila dušu Međimurja. Višeslojna, bogato nadjevena, kalorična, priprema se s korama od lisnatog tijesta, svježeg kravljeg sira, ribanih jabuka, mljevenih oraha i maka, s dodacima poput grožđica i cimeta. Budući da se način života promijenio, Međimurje je osmislilo i laganiju verziju koja se radi u duhu biodinamičke poljoprivrede, čiji je začetnik Rudolf Steiner, filozof, pedagog i znanstvenik rođen u Međimurju. Slastice u duhu biodinamičke poljoprivrede, odnosno laganije verzije međimurske gibanice, kremšnite ili Steinerove bidrice isprobajte u restoranu Le Batat.

 | Author: Promo foto: Promo

Meso 'z tiblice kao zaštitno lice Europske destinacije izvrsnosti

Zaštitno lice međimurske gastronomije zasigurno je meso 'z tiblice. Riječ je zapravo o najfinijem mesu svinjećeg buta ili karea, posoljenom i osušenom koji je se uranja u kosanu mast te posprema u posudu koja se zove tiblica. Od davnina je sastavni dio svih posebnih prilika, pa će vas njime Međimurci rado ponuditi i tako se predstaviti. Meso 'z tiblice, svježi sir i vrhnje te kosana mast koju u Međimurju zovu slanine pravi su međimurski specijalitet.

 | Author: Promo foto: Promo

Obroci se često spravljaju od domaćih namirnica, pa i restorani rado svoje proizvode naručuju od lokalnih OPG-ova. Domaće, kvalitetne namirnice, autohtoni proizvodi, tradicija u spremanju i recepturi i gostoljubivost domaćina logično su objašnjenje za pobjedu gornjeg Međimurja u izboru Europske destinacije izvrsnosti kada je u pitanju lokalna gastronomija. Reprezentativna jela Međimurja poput mesa 'z tiblice ili sušenih kobasica te domaćih kolača nalaze se i u ponudi vinarija koje su svjetionici međimurske turističke ponude.

Najnagrađivanija vinska cesta na svijetu

Dakle, imajte na umu i da se nalazite u pravoj vinskoj destinaciji te da je upoznavanje Međimurja potpuno tek upoznavanjem njegovih vina. Uostalom, uvjerit ćete se da savršeno pristaju uz nabrojene specijalitete, baš kao da su prema njima rađeni.

 | Author: Promo foto: Promo

Budući da međimurskim brežuljcima dominiraju renomirane vinarije i obitelji u čijim vinogradima i podrumima nastaju osvježavajući atraktivni okusi dvadesetak bijelih i nekoliko crvenih sorti te autohtona međimurska vinska sorta pušipel, materijala za istraživanje ima napretek. Točnije, međimurska vina iskušati možete u 30-ak vinskih kušaonica i podruma na Međimurskoj vinskoj cesti, najnagrađivanijoj vinskoj cesti na svijetu. Riječ je o tome da najprestižnije svjetske vinske nagrade Decanteri već više godine zaredom stižu u Međimurje, a njih 11 na samo 600 hektara vinograda najgušći je raspored Decantera na svijetu.

Gurmani, vrijeme je za posjet Međimurju.

 | Author:

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.