Soda bikarbona možda je heroj kad treba očistiti kuhinjski sudoper, ali ako još nisi čuo da može napraviti i najhrskaviji krumpir na svijetu, onda ćeš ovaj trik obožavati.
I nije riječ o virtualnoj senzaciji koja traje 3 dana, ovo dolazi iz kuhinje J. Kenjija López-Alta, jednog od najpoznatijih kulinarskih geekova koji zna svaku kemijsku reakciju na tanjuru. Kad on kaže da krumpir treba prokuhati s mrvom sode bikarbone, vjeruješ.
Soda bikarbona? Da, i to zbog pH vrijednosti
Ako ti kemija nije ostala u super sjećanju iz škole, ne brini. Bitno je znati samo ovo: voda je neutralna, a soda bikarbona je blago lužnata. Kad dodaš sodu u vodu za kuhanje krumpira, događa se čarolija – površina krumpira se lagano razgrađuje, otpušta škrob i postaje hrapava.
A upravo taj sloj stvara savršenu podlogu za hrskavu koricu. Ne trebaš krušne mrvice, niti posebnu tehniku, taj sloj škroba sam po sebi postaje zlatan, pucketav i nevjerojatno zadovoljavajuć kad se zapeče.
Soda bikarbona
Kratki recept za zauvijek
Koristi se omjer od pola žličice sode bikarbone na dvije litre vode, što je taman za oko kilogram i pol oguljenog i narezanog krumpira (na polovice, kriške, kockice... po želji).
Krumpir se kuha u toj lužnatoj vodi dok ne omekša, ali ne do kraja. Zatim ga ocijediš i staviš u veću zdjelu. A tada dolazi dio koji krumpir pretvara u hrskavu zvijezdu tvoj stola.
Maslac, sir i… miješaj!
Dok je krumpir još vruć, dodaš mu rastopljeni maslac i naribani parmezan. Zaboravi nježno miješanje. Uzmi silikonsku špatulu i žustro miješaj, da se komadi malo izgužvaju i ohrapave.
Ne brini, time krumpir ne pretvaraš u pire, samo ih "razbuđuješ". Time dodatno naglašavaš površinsku škrobnatu teksturu koja će se zapeći u nešto što podsjeća na mini krumpirove krostine. A parmezan se na rubovima karamelizira i doda onu neodoljivu hrskavost.
Krumpir
Krumpire posluži odmah nakon što izađu iz pećnice
Stavi sve na lim obložen papirom za pečenje, pa u prethodno ugrijanu pećnicu. Temperatura neka bude oko 220°C jer ovo nije sporo pečenje. Kada krumpiri dobiju zlatno-smeđu boju i hrskave rubove, gotovo je.
Samo jedna napomena: napravi duplu dozu. Pola nestane dok se hlade. Provjereno!