Špajza 04. studenoga 2025.

Tajna najhrskavijeg pečenog krumpira je u ovom jednostavnom sastojku

pečeni krumpir
Hrskavi pečeni krumpir
foto: •Mariko•/Pinterest
Zaboravi masnoće, tajne temperature i komplicirane korake. Trik za savršeno pečeni krumpir dolazi iz kutije koja ti vjerojatno već stoji kraj deterdženta za suđe

Soda bikarbona možda je heroj kad treba očistiti kuhinjski sudoper, ali ako još nisi čuo da može napraviti i najhrskaviji krumpir na svijetu, onda ćeš ovaj trik obožavati.

I nije riječ o virtualnoj senzaciji koja traje 3 dana, ovo dolazi iz kuhinje J. Kenjija López-Alta, jednog od najpoznatijih kulinarskih geekova koji zna svaku kemijsku reakciju na tanjuru. Kad on kaže da krumpir treba prokuhati s mrvom sode bikarbone, vjeruješ.

brašno, jaja, soda bikarbona, prašak za pecivo Možda vas zanima... Soda bikarbona ili prašak za pecivo - što je bolje, i zašto? Špajza

Soda bikarbona? Da, i to zbog pH vrijednosti

Ako ti kemija nije ostala u super sjećanju iz škole, ne brini. Bitno je znati samo ovo: voda je neutralna, a soda bikarbona je blago lužnata. Kad dodaš sodu u vodu za kuhanje krumpira, događa se čarolija – površina krumpira se lagano razgrađuje, otpušta škrob i postaje hrapava.

A upravo taj sloj stvara savršenu podlogu za hrskavu koricu. Ne trebaš krušne mrvice, niti posebnu tehniku, taj sloj škroba sam po sebi postaje zlatan, pucketav i nevjerojatno zadovoljavajuć kad se zapeče.

 | Author: Thinkstock Soda bikarbona foto: Thinkstock

Kratki recept za zauvijek

Koristi se omjer od pola žličice sode bikarbone na dvije litre vode, što je taman za oko kilogram i pol oguljenog i narezanog krumpira (na polovice, kriške, kockice... po želji).

Krumpir se kuha u toj lužnatoj vodi dok ne omekša, ali ne do kraja. Zatim ga ocijediš i staviš u veću zdjelu. A tada dolazi dio koji krumpir pretvara u hrskavu zvijezdu tvoj stola.

krumpir Možda vas zanima... NEODOLJIVO SLASTAN Krumpir koji se topi u ustima Recepti

Maslac, sir i… miješaj!

Dok je krumpir još vruć, dodaš mu rastopljeni maslac i naribani parmezan. Zaboravi nježno miješanje. Uzmi silikonsku špatulu i žustro miješaj, da se komadi malo izgužvaju i ohrapave.

Ne brini, time krumpir ne pretvaraš u pire, samo ih "razbuđuješ". Time dodatno naglašavaš površinsku škrobnatu teksturu koja će se zapeći u nešto što podsjeća na mini krumpirove krostine. A parmezan se na rubovima karamelizira i doda onu neodoljivu hrskavost.

krumpir | Author: Eiliv Aceron/Unsplash Krumpir foto: Eiliv Aceron/Unsplash

Krumpire posluži odmah nakon što izađu iz pećnice

Stavi sve na lim obložen papirom za pečenje, pa u prethodno ugrijanu pećnicu. Temperatura neka bude oko 220°C jer ovo nije sporo pečenje. Kada krumpiri dobiju zlatno-smeđu boju i hrskave rubove, gotovo je.

Samo jedna napomena: napravi duplu dozu. Pola nestane dok se hlade. Provjereno!

grilani krumpir Možda vas zanima... Zaboravi pomfrit: Grilani krumpir nova je zvijezda ljeta Recepti

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.