Zvjezdica je velik uspjeh, a sada je sve na chefu...

Velimir Cindrić
Nakon što smo saznali informacije o obranjenim i novim Michelinovim zvjezdicama za hrvatske restorane, upitali smo jednog od najkvalitetnijih i najdugovječnijih gastro novinara regije, gospodina Velimira Cindrića, da nam prokomentira ove sjajne vijesti
Vidi originalni članak

Velimir Cindrić je kolumnist i istraživački novinar koji je tijekom godina proputovao cijeli svijet u potrazi za savršenom spizom. Zanimalo nas je što misli o najnovijim događanjima u gourmet svijetu koje se prvenstveno odnose na nas:

 

Čestitamo! Noel i Draga di Lovrana dobili Michelinovu zvjezdicu!

 

„Prije svega, čestitam chefovima koji su dobili vrijedno priznanje, kao i njihovim ekipama. Isto tako, čestitam i onima koji su potvrdili svoje zvjezdice, što nije mala stvar. Drago mi je da se fronta Michelinovih zvjezdica u Hrvatskoj širi. To će zasigurno biti daljnji poticaj chefovima da rade što konzistentnije i kreativnije. Naime, kad ste jednom uvršteni u vodič, to vam daje pravo i obvezu da se dalje kreativno razvijate i što čvršće držite standarde koje ste dosegli i koji su prepoznati. A kad osvojite zvjezdicu, imate još više slobode za kreativnost, koja se od vas tada očekuje. Nije dobro strahovati od gubitka zvjezdice i igrati na sigurno, jer je tako ocjena najviše u opasnosti, i to čim padne razina konzistentnosti.

Što se tiče Michelina nekad i danas, naravno da ima razlika, jer se ide u korak s vremenom i ekonomskim prilikama u kojima se radi. Danas, kad se vodič proširio na mnogo zemalja, sve košta znatno više, pa se neka pravila neminovno moraju mijenjati. No, Michelin je ostao institucija koju i dalje poštuju svi u industriji, od chefova do novinara, kao i ozbiljni gurmani. Kako vodič nastoji uskladiti ocjene zemalja u određenoj regiji, naša je sreća da se tu uspoređujemo s gastronomski jakim mediteranskim zemaljama - Italijom, južnom Francuskom i Španjolskom, pa i jedna zvjezdica ima veliku vrijednost. Naravno da u svemu ima i politike, jer se novo tržište, što Hrvatska za Michelin jest, nastoji motivirati. No, treba znati da ta motivacija staje na jednoj zvjezdici te da je daljnji uspjeh isključivo temeljen na radu chefova.



U svakom slučaju, dobro je da je Michelin u Hrvatskoj, da polako rješava svoje dječje bolesti i da barem nešto znači u našoj široj javnosti. Nadam se da će i domaća gastronomska kultura, koja je na žalost još uvijek niska, rasti zajedno s našim vodećim restoranima.“

Riječima gospodina Cindrića dodali bismo samo to da je ovo priznanje došlo stvarno u prave ruke, mladim i sposobnim chefovima okruženim sjajnim ekipama i vrsnim sommelierima, i želimo im stvarno svu sreću u godinama pred nama. Vidimo se u Noelu i Dragi di Lovrana!

 

 

Posjeti Gastro.hr