Miloš, Stagnum 2005
Njegov rad jasno pokazuje koliko god položaji uz more imali prednosti i specifičnosti, da postoji i druga (možda čak i sjajnija) strana priče na drugim lokalitetima gdje vinova loza i grožđe svoj put pronalaze u drugačijoj ljepoti. Stagnum je gotovo svake godine veliko, značajno vino koje veseli svojom integracijom stasitih tanina koje redovito uspijeva sitno utkati u teksturu ostatka. Umjerene ekstraktnosti i pripitomljene duše Plavca na najtradicionalniji mogući način. Frano Miloš je sa svojim premium vinom pokazao što je Plavcu Malom uistinu potrebno da ga se „spusti“ na zemlju. Njegova početna grubost i prirodna stasitost jednostavno ne trpi naglo, prisiljeno omekšavanje snažnih muških tanina kroz njegu u malim snažnije paljenim bačvicama, već mu je potrebno nježno i polagano sazrijevanje koje omogućuje polagano stapanje sa samom esencijom vina.
Godište 2005. je u čaši, umjerno providne i bistre, tamno granatne boje s naznakama ozbiljnijih godina u vidu nešto tamnijih nijansi. Aromatski je vrlo svježe, s bogatim mirisima rumom aromatiziranih pečenih trešanja i šljiva. Jednako intenzivno se pojavljuju i profinjene cvjetne arome ruže i ljubičice. Uravnoteženi slatki začini asociraju na božićne kolače dok arome vlažne kože postavljaju stvari na nešto ozbiljniji kolosijek, otkrivajući prepoznatljiv potpis vinara. Zreli i dobro integrirani tanini uz zavidnu svježinu čine osnovu čitave strukture ovog vina. Na nepcu se slatkoća zrelih tanina ravnomjerno izmjenjuje sa suhum šljivama na nepcu i doziranom gorčinom u retrookusu iza koje ostaju okusi aromatiziranog duhana za žvakanje.
S jedne strane čvrsto, s druge poletno, vino se iz trenutka u trenutak poigrava s okusnim pupoljcima. Nakon skoro više od 3 sata, aromatski profil je počeo pokazivati karakter zrelog vina s ozbiljnim tercijarnim aromama suhih gljiva i paljene gume (osvježene s nijansom svježe ribane korice limuna), ali pred kojim je još sigurno 5 godina života u naponu snage. Vino s karakterom kao uostalom i većina berbi do sada. Iskustvo nas uči da uz mnoštvo navedenih vrlina uglavnom postoji i određeni nedostatak koji na sreću nije uvijek primjetan. Miloševo vino u svakoj od butelja živi svoj vlastiti „život“ pa se ne treba iznenaditi ukoliko naletite na dva organoleptički različita vina iz iste berbe.
Vino za recenziju osigurao „G.E.T. - udruga za kulturu stola."
Vrsta: crveno vino
Sorta: Plavac Mali
Berba: 2005.
Proizvođač: Frane Miloš
Najbolje pristaje uz: divljač na različite načine, janjeći but i krumpir s mediteranskim travama pečen u pećnici
Temperatura posluživanja: 18 ºC
Cijena: oko 220 kn