Špajza 06. prosinca 2012.

Miloš, Stagnum 2005

Crna vina
foto: Gastro.hr
gastro postao gastro.24sata.hr
Ponikve nastanjuje sve veći broj vinara čiji Plavci pokazuju dalekosežnost vizije Frane Miloša koji im je na neki način ugazio put pokazavši da je Plavac Mali puno više od Dingača, Postupa ili Ivana Dolca.

Njegov rad jasno pokazuje koliko god položaji uz more imali prednosti i specifičnosti, da postoji i druga (možda čak i sjajnija) strana priče na drugim lokalitetima gdje vinova loza i grožđe svoj put pronalaze u drugačijoj ljepoti. Stagnum je gotovo svake godine veliko, značajno vino koje veseli svojom integracijom stasitih tanina koje redovito uspijeva sitno utkati u teksturu ostatka. Umjerene ekstraktnosti i pripitomljene duše Plavca na najtradicionalniji mogući način. Frano Miloš je sa svojim premium vinom pokazao što je Plavcu Malom uistinu potrebno da ga se „spusti“ na zemlju. Njegova početna grubost i prirodna stasitost jednostavno ne trpi naglo, prisiljeno omekšavanje snažnih muških tanina kroz njegu u malim snažnije paljenim bačvicama, već mu je potrebno nježno i polagano sazrijevanje koje omogućuje polagano stapanje sa samom esencijom vina.

Naime, prirodnu aromatsku slatkoću Plavca nije potrebno dodatno „sladiti“ slatkim začinima bačve ili ako se vinar već odlučuje na takav zahvat treba imati na umu da je potrebno puno više od godinu dana u boci da bi se u taninske pore i hrapavost utkali novi, dodani okusi drveta.

Godište 2005. je u čaši, umjerno providne i bistre, tamno granatne boje s naznakama ozbiljnijih godina u vidu nešto tamnijih nijansi. Aromatski je vrlo svježe, s bogatim mirisima rumom aromatiziranih pečenih trešanja i šljiva. Jednako intenzivno se pojavljuju i profinjene cvjetne arome ruže i ljubičice. Uravnoteženi slatki začini asociraju na božićne kolače dok arome vlažne kože postavljaju stvari na nešto ozbiljniji kolosijek, otkrivajući prepoznatljiv potpis vinara. Zreli i dobro integrirani tanini uz zavidnu svježinu čine osnovu čitave strukture ovog vina. Na nepcu se slatkoća zrelih tanina ravnomjerno izmjenjuje sa suhum šljivama na nepcu i doziranom gorčinom u retrookusu iza koje ostaju okusi aromatiziranog duhana za žvakanje.

S jedne strane čvrsto, s druge poletno, vino se iz trenutka u trenutak poigrava s okusnim pupoljcima. Nakon skoro više od 3 sata, aromatski profil je počeo pokazivati karakter zrelog vina s ozbiljnim tercijarnim aromama suhih gljiva i paljene gume (osvježene s nijansom svježe ribane korice limuna), ali pred kojim je još sigurno 5 godina života u naponu snage. Vino s karakterom kao uostalom i većina berbi do sada. Iskustvo nas uči da uz mnoštvo navedenih vrlina uglavnom postoji i određeni nedostatak koji na sreću nije uvijek primjetan. Miloševo vino u svakoj od butelja živi svoj vlastiti „život“ pa se ne treba iznenaditi ukoliko naletite na dva organoleptički različita vina iz iste berbe.

Vino za recenziju osigurao „G.E.T. - udruga za kulturu stola."

Vrsta: crveno vino
Sorta: Plavac Mali
Berba: 2005.
Proizvođač: Frane Miloš
Najbolje pristaje uz: divljač na različite načine, janjeći but i krumpir s mediteranskim travama pečen u pećnici
Temperatura posluživanja: 18 ºC
Cijena: oko 220 kn

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.