Mousse s bijelom čokoladom i likerom od naranče

Stockfood
Mousse je pjenasta krema koja se priprema od jaja i slatkog vrhnja uz dodatak čokolade ili voća, a čokoladni mousse je tradicionalni kolač koji dolazi iz Francuske. Njegova priprema je dosta jednostavna i brza, no mora stajati u hladnjaku najmanje 3 sata, prije nego što se poslužuje. Danas imamo jedan zanimljiv recept!
Vidi originalni članak

Za čokoladni mousse važno je odabrati dobru i kvalitetnu čokoladu koja ima najmanje 70% udio kakaa.

Kod topljenja čokolade ne smije doći u kontakt s vodom, kako se ne bi stvarale grudice, a mousse ne bi ispao pjenast. Slatko vrhnje ne smije biti previše istučeno, a dodaje se postepeno u mousse kako bi dobili finu teksturu.

U francusku varijantu čokoladnog moussea stavlja se vinjak, a ako želite bezalkoholni mousse, stavite par kapi ekstakta vanilije ili kuhane crne kave.

Mousse se može ukrasiti ribanom čokoladom, komadićima lješnjaka, pistacija, keksa, karameliziranim ukrasima, a svi 'ukrsi' na pjenastu kremu se stavljaju kad se ona dobro ohladi. Razni likeri su nerijetko jedan od sastojka mousseva, a često i liker od naranče, baš kao u ovom današnjem receptu.

Mousse s bijelom čokoladom i likerom od naranče

SASTOJCI:

  • 200 g bijele čokolade
  • 4 žumanjka
  • 40 g šećera
  • 2 žlice želatine u prahu
  • 2,5 dcl slatkog vrhnja
  • 2 žlice likera od naranče (Cointreau ili Grand Marinier) 

Ako imate i mousse od čokolade...

PRIPREMA:

  1. Na pari i laganoj vatri rastopite čokoladu.
  2. Pjenasto umutite žumanjke sa šećerom i dodajte rastopljenu čokoladu i želatinu koju ste rastopili u tri žlice vode.
  3. Tome dodajte narančin liker.
  4. U ohlađenu smjesu umiješajte istučeno slatko vrhnje.
  5. Smjesu ulijte u posudice za mousse i stavite na par sati u hladnjak. 

Dobar tek!

Posjeti Gastro.hr