Za čokoladni mousse važno je odabrati dobru i kvalitetnu čokoladu koja ima najmanje 70% udio kakaa.
Kod topljenja čokolade ne smije doći u kontakt s vodom, kako se ne bi stvarale grudice, a mousse ne bi ispao pjenast. Slatko vrhnje ne smije biti previše istučeno, a dodaje se postepeno u mousse kako bi dobili finu teksturu.
U francusku varijantu čokoladnog moussea stavlja se vinjak, a ako želite bezalkoholni mousse, stavite par kapi ekstakta vanilije ili kuhane crne kave.
Mousse se može ukrasiti ribanom čokoladom, komadićima lješnjaka, pistacija, keksa, karameliziranim ukrasima, a svi 'ukrsi' na pjenastu kremu se stavljaju kad se ona dobro ohladi. Razni likeri su nerijetko jedan od sastojka mousseva, a često i liker od naranče, baš kao u ovom današnjem receptu.
Mousse s bijelom čokoladom i likerom od naranče
SASTOJCI:
- 200 g bijele čokolade
- 4 žumanjka
- 40 g šećera
- 2 žlice želatine u prahu
- 2,5 dcl slatkog vrhnja
- 2 žlice likera od naranče (Cointreau ili Grand Marinier)
Ako imate i mousse od čokolade...
PRIPREMA:
- Na pari i laganoj vatri rastopite čokoladu.
- Pjenasto umutite žumanjke sa šećerom i dodajte rastopljenu čokoladu i želatinu koju ste rastopili u tri žlice vode.
- Tome dodajte narančin liker.
- U ohlađenu smjesu umiješajte istučeno slatko vrhnje.
- Smjesu ulijte u posudice za mousse i stavite na par sati u hladnjak.
Dobar tek!