Nuts and Walnuts nam je pripremila odličan i bogati sezonski doručak

Lidija Lončarić
Ove subote održao se meet up finalista Gastro zvijezde. Kandidati su nam donijeli jelom s kojim su predstavili sebe, pa se tako Marija s bloga Nuts and Walnuts koja se natječe u kategoriji Zdrava hrana donijela sezonski doručak krekera sa sjemekama uz domaći pekmez od jabuka te namaz od bundeve i slanutka.
Vidi originalni članak

Donisimo vam recept za zdravi sezonski doručak Marije s bloga Nuts and Walnuts.

Krekeri sa sjemenkama

Potrebno vam je:

(mjera je šalica od 250 ml)

  • 1 šalica Chia sjemenki
  • 1 šalica sjemenki lana
  • 1 šalica mljevenih sjemenki lana
  • 1 šalica bučinih sjemenki 
  • 1 šalica Quinoe, nekuhane
  • 1 šalica suncokretovih sjemenki
  • 1 šalica sjemenki sezama
  • 2 šalice integralnog brašna
  • 1 mala žlica soli
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 1/ šalice sitno sjeckanih grožđica, brusnica ili drugog suhog voća
  • 2 šalice vode

 

Priprema:

  1. Sve sastojke staviti u zdjelu i dobro sjediniti. Masa će biti prilično kvrgava i "nemjesiva" ali to je u redu.
  2. Papir za pečenje pospite s malo brašna, na njega stavite komad mase, pokrijte drugim papirom i valjkom razvaljajte na debljinu 3 - 4 mm. Odmah izrežite pravokutnike pa ćete krekere, kad budu pečeni, lako razdvojiti u zasebne komade.
  3. Pecite krekere 12 - 15 min na 180°C. Poslužite ohlađeno. 

Pekmez od jabuka

Potrebno vam je:

  • 700 g jabuka, očišćenih (ako koristite neprskane jabuke, koru ne morate guliti)
  • sok 1/2 limuna
  • 2 žličice (ili po ukusu) cimeta
  • po na vrh noža mljevenog klinčića, đumbira u prahu, kardamoma

(sve začine možete zamijeniti začinom za medenjake, dovoljna je 1 žličica)

Priprema:

  1. Jabuke naribati ili sasvim usitniti u multipraktiku. Kuhati sa začinima 15-ak minuta, često miješajući.
  2. Masu tada još više usitnite štapnim mikserom ili blenderom. Vratite na vatru, kuhajte još desetak minuta uz miješanje. Čuvajte u hladnjaku. 


Namaz od bundeve i slanutka

Potrebno vam je:

  • 1 manji butternut ili koja druga bundeva
  • 1 limenka slanutka ili dvije šalice kuhanog
  • sol, papar, češnjak, kurkuma, drugi začini po ukusu
  • malo maslinovog ulja

Priprema:

  1. Bundevu očistite od kore i sjemenki, narežite na manje komade i pecite posoljenu i prelivenu s malo maslinovog ulja oko 45 min.
  2. Ubacite komade u blender i pulsirajte nekoliko puta da dobijete kašu. Postepeno ubacujte slanutak dok ne dobijete željenu gustoću.
  3. Začinite po želji. Čuvajte u hladnjaku. 

Ovdje možete glasati za Nuts and Walnuts.

Posjeti Gastro.hr