gastro postao
Ove subote održao se meet up finalista Gastro zvijezde. Kandidati su nam donijeli jelom s kojim su predstavili sebe, pa se tako Marija s bloga Nuts and Walnuts koja se natječe u kategoriji Zdrava hrana donijela sezonski doručak krekera sa sjemekama uz domaći pekmez od jabuka te namaz od bundeve i slanutka.
Donisimo vam recept za zdravi sezonski doručak Marije s bloga Nuts and Walnuts.
Krekeri sa sjemenkama
Potrebno vam je:
(mjera je šalica od 250 ml)
- 1 šalica Chia sjemenki
- 1 šalica sjemenki lana
- 1 šalica mljevenih sjemenki lana
- 1 šalica bučinih sjemenki
- 1 šalica Quinoe, nekuhane
- 1 šalica suncokretovih sjemenki
- 1 šalica sjemenki sezama
- 2 šalice integralnog brašna
- 1 mala žlica soli
- 2 žlice maslinovog ulja
- 1/ šalice sitno sjeckanih grožđica, brusnica ili drugog suhog voća
- 2 šalice vode
Priprema:
- Sve sastojke staviti u zdjelu i dobro sjediniti. Masa će biti prilično kvrgava i "nemjesiva" ali to je u redu.
- Papir za pečenje pospite s malo brašna, na njega stavite komad mase, pokrijte drugim papirom i valjkom razvaljajte na debljinu 3 - 4 mm. Odmah izrežite pravokutnike pa ćete krekere, kad budu pečeni, lako razdvojiti u zasebne komade.
- Pecite krekere 12 - 15 min na 180°C. Poslužite ohlađeno.
Pekmez od jabuka
Potrebno vam je:
- 700 g jabuka, očišćenih (ako koristite neprskane jabuke, koru ne morate guliti)
- sok 1/2 limuna
- 2 žličice (ili po ukusu) cimeta
- po na vrh noža mljevenog klinčića, đumbira u prahu, kardamoma
(sve začine možete zamijeniti začinom za medenjake, dovoljna je 1 žličica)
Priprema:
- Jabuke naribati ili sasvim usitniti u multipraktiku. Kuhati sa začinima 15-ak minuta, često miješajući.
- Masu tada još više usitnite štapnim mikserom ili blenderom. Vratite na vatru, kuhajte još desetak minuta uz miješanje. Čuvajte u hladnjaku.
Namaz od bundeve i slanutka
Potrebno vam je:
- 1 manji butternut ili koja druga bundeva
- 1 limenka slanutka ili dvije šalice kuhanog
- sol, papar, češnjak, kurkuma, drugi začini po ukusu
- malo maslinovog ulja
Priprema:
- Bundevu očistite od kore i sjemenki, narežite na manje komade i pecite posoljenu i prelivenu s malo maslinovog ulja oko 45 min.
- Ubacite komade u blender i pulsirajte nekoliko puta da dobijete kašu. Postepeno ubacujte slanutak dok ne dobijete željenu gustoću.
- Začinite po želji. Čuvajte u hladnjaku.
Ovdje možete glasati za Nuts and Walnuts.