Ovo su najbolji restorani na svijetu

@elevenmadisonpark, Instagram
Dok čekamo novu listu 50 najboljih restorana u svijetu, koja će biti predstavljena u lipnju u Španjolskoj, svakako se trebamo prisjetiti tko sve trenutno sjedi na kulinarskom tronu.
Vidi originalni članak

Listu „The World's 50 Best Restaurants“ sastavlja čak 1000 prominentnih chefova, recenzenata i urednika podijeljenih prema geografskom području za koje su stručni. Kako bi popis zaista bio relevantan i objektivan, glasovanje je tajno, članovi se redovito izmjenjuju, a poznati su samo identiteti voditelja skupina.

Prošle su godine tako, nakon opsežnog istraživanja i isprobavanja, u Melbourneu predstavili 15. po redu listu najboljih restorana, a na sam se vrh popeo njujorški Eleven Madison Park.  Suradnja vlasnika i chefa Daniela Humma, glavnog chefa Dmitrija Magija i pastry chefa Marka Welkera  oduševila je ocjenjivače, koji su ga prozvali „savršenim partnerstvom nevjerojatne gostoljubivosti i izvanredne hrane“.

Slijedi genijalni Massimo Bottura čija je Osteria Francescana pri samom vrhu liste posljednjih nekoliko godina. Romantično ozračje Modene i hrabar osobni pristup tradicionalnoj talijanskoj kuhinji Botturin su recept za uspjeh. Ono po čemu se ovaj restoran ističe su priče iza okusa i prezentacije jela, ali i dizajna prostora, a inspirirane su chefovom ljubavi prema glazbi i književnosti. 

Treće je mjesto zauzeo El Celler de Can Roca u španjolskoj Gironi, koji vode braća Joan, Joseph i Jordi Roca. Dosad je dva puta osvojio titulu najboljeg, zahvaljujući kompleksnom meniju koji odražava prirodne ljepote regije i magičnom vinskom podrumu. Budući da braća posljednjih nekoliko godina putuju po svijetu kako bi usvojili nove tehnike i razvijaju jela u vlastitom inovacijskom centru, svakako postoji mogućnost da se ponovno popnu na sam vrh liste.

Općem dojmu četvrtog najboljeg, francuskog Mirazura, svakako pridonosi i očaravajući pogled na Azurnu obalu.  Glavni chef Mauro Colagreco stručnjak je  za mediteransku hranu, koji velik dio namirnica uzgaja na vlastitoj farmi. Svježina, boje i more ono su što je Mirazur na desetu godišnjicu postojanja dovelo do ovako visoke pozicije. 

Na petom je mjestu peruanski Central za čiji su uspjeh zaduženi chefovi  Virgilio Martinez i Pia Leon. Pobjednički duo Latinske Amerike modernizira tradicionalnu peruansku kuhinju, inspiriran prirodnim ljepotama i slabo poznatim voćem, povrćem i začinima. 

Cijelu listu potražite na web stranici The World's 50 Best Restaurants i svakako nam javite ako ste imali priliku posjetiti neki od ovih vrhunskih restorana.

 

Posjeti Gastro.hr